PRESS OTKRIVA: Bokan uplatio Medenici 1,79 miliona eura za tri godine

Dragan Bokan, Miloš i Vesna Medenica

Kompanija “Voli Trade”, koja je u vlasništvu biznismena Dragana Bokana, tokom tri godine uplatila je oko 1,79 miliona eura firmi “Timi”, Miloša Medenice – sina dugogodišnje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

To pokazuje dokumentacija do koje su ekskluzivno došli portal PRESS i Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA.

Tokom 2015. godine firma “Voli Trade” kupila je od kompanije “Timi” gorivo u iznosu od 542.422 eura, u 2016. godini evidentiran je iznos od 534.900, a 2017. godini 715.461 eura.

Ujedno tih godina Bokanova firma bila je pojedinačno najveći kupac, najvjerovatnije – goriva od Medenicine kompanije.

Lista kupaca firme “Timi” Foto: PRESS/LUPA

Radi se o dokumentaciji koja je 2018. godine dostavljena vladinom Investiciono – razvojnom fondu (IRF), kako bi kompanija “Timi” mogla da dobije kredit od oko 195.000 eura za refinansiranje kredita dobijenog kod Prve banke, u kojoj je pojedinačno najveći akcionar Aco Đukanović – brat predsjednika države Mila Đukanovića.

Analizom dokumenata može se utvrditi da je glavni dobavljač kompanije Miloša Medenice u tim godinama bila kotorska firma “Mivis”, koja je u vlasništvu Vuksana Kašćelana.

U evidenciji dobavljača upisano je da su od kotorske firme “Mivis” 2015. godine otkupili gorivo vrijednosti 1.124.132 eura, a 2016. godine 908.267 eura.

Evidencija kupaca i dobavljača Medenicine firme

Ti podaci pokazuju da se kompanija “Timi” zapravo tih godina bavila preprodajom goriva, koje je navodno nabavljala prvenstveno kod kotorske kompanije “Mivis”.

Tako ostaje nejasna poslovna i ekonomska logika firme “Voli” – Dragana Bokana, koja se odlučila da gorivo navodno kupuje kod preprodavca umjesto direktno kod prodavca – kotorske kompanije.

Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA pokušala je da dobije objašnjenje vezano za poslovnu saradnju firmi Miloša Medenice i Dragana Bokana, međutim PR menadžerka kompanije “Voli Trade” Olivera Šuškavčević nije odgovarala na poslata pitanja.

U dokumentaciji dostavljenoj Investiciono – razvojnom fondu nema ugovora potpisanih između firme “Voli Trade” i “Timi”, takođe nisu dostavljene ni kopije faktura vezanih za novčane transakcije te dvije kompanije.

To, međutim, nije ni zahtijevano u dokumentaciji potrebnoj za razmatranje kredita.

Među kupcima kompanije “Timi”, osim firme “Voli Trade”, evidentirana je i taksi firma “Royal Plus”, vlasnika Aleksandra Vujovića, a koja je ranije imala ugovor sa Aerodromima Crne Gore (AMCG), zbog kojeg su protestvovali predstavnici nekoliko taksi udruženja.

Firma “Royal Plus” samo tokom 2017. godine kupila je od kompanije Miloša Medenice gorivo vrijedno 379.507 eura.

Na listi kupaca i firma “Royal Plus”

Na listi kupaca firme “Timi” je i Ski resort “Kolašin 1450”, koji je u vlasništvu biznismena Zorana Ćoća Bećirovića, ali i kompanija “Bemax”.

Lista kupaca firme “Timi”

Vesna Medenica je uhapšena 17. aprila na Aerodromu Golubovci, dok je pokušavala da se ukrca na posljednji let za Beograd te večeri.

Nedugo nakon hapšenja, sudija za istragu Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša odredila je Medenici pritvor do 30 dana na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Na teret joj se stavlja krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz čl. 401a st.2 i protvivzakonit uticaj iz čl. 422 st.1, P.V. zbog krivičnog djela davanje mita.

Policija potražuje njenog sina, koji se nalazi u Beogradu. Viši sud donio je naredbu za raspisivanje nacionalne potjernice za Milošem Medenicom.

On se sumnjiči da je formirao kriminalnu organizaciju radi šverca cigareta, droge, ali i nezakonitog uticaja prilikom donošenja odluka u sudskim predmetima.

Dokument IRF-a

Kokain pronađen u skladištu kompanije “Voli”

Radnici su u Logističko – distributivnom centru kompanije “Voli Trade” u januaru ove godine pronašli oko 400 kilograma kokaina. Kokain se nalazio u paketima sa bananama iz Ekvadora.

Istraga o tom slučaju je u toku.

Prema podacima do kojih je u januaru ove godine došao portal PRESS, kompanija “Voli Trade” godinama uvozi banane iz Latinske Amerike. Iz Ekvadora ta kompanija uvezla je čak 211 brodskih pošiljki, a iz Brazila 14.

Autor: Vl. Otašević

guest
Nije obavezno
5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me