PRESS otkriva tajnu skrivanu 23 godine, o kojoj će raspravljati Odbor za bezbjednost i odbranu

Šuković Foto: Boris Pejović/Vijesti

Pozicija načelnika Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) Predraga Šukovića jedna od glavnih tema nakon formiranja 44. Vlade Crne Gore.

Ministar pravde Andrej Milović još ranije je ispostavio zahtjev za smjenu Šukovića.

Milović je prije nekoliko dana saopštio novinarima da će na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu, koja se održava sjutra, otkriti nove detalje o čelniku SPO-a.

“Biće interesantni podaci, a iznijeću ih i na Odboru za bezbjednost 9. februara, a onda će to ući u redovnu proceduru institucija i vidjećemo ko će gdje biti. Bojim se da, ako neko nakon tih iznošenja, čuva nekoga, to je za brigu”, rekao je prije sedam dana Milović.

Portal PRESS je nezvanično, iz pouzdanih izvora, dobio informaciju koja će biti jedna od glavnih tema na sjutrašnjoj sjednici.

Radi se o tajni vezanoj za Šukovića, koja se skriva gotovo 23 godine.

Naime, sadašnji čelnik SPO-a je 2001. godine pokrivao poziciju samostalnog inspektora za opšti kriminal.

Te godine dogodio se incident, o kojem je sačinjena službena zabilješka.

Tadašnji glavni inspektor Nebojša Stijović izvršio je otvaranje Šukovićevog sefa, u kojem je pronađeno 450 grama opojne droge!

Po našim pouzdanim informacijama, Miško Pejović, tadašnji načelnik Sektora krininalističke policije i Mićo Orlandić, tadašnji pomoćnik ministra unutrašnjih poslova, po saznanju za taj „incident’ automatski su udaljili ispektora Šukovića sa posla.

U tom periodu Pejović i Orlandić su razmišljali kako i na koji način da obavijeste tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova, a nakon razgovora sa njim, nadležnog tužioca i sredstva javnog informisanja.

U tih par dana, do njih je došla informacija da je ispektor Šuković bio vrbovan od strane tadašnje Službe državne bezbjednosti (SDB) da sa njima izvrši neku dugo pripremanu akciju u otkrivanju krupnog posla u vezi trgovine narkoticima.

Meta im je, navodno, bila dobro organizovana kriminalna grupa. Zbog dugogodišnjeg “rata” između javne i tajne policije, željeli su tu akciju da izvedu bez obavještavanja javne policije o akciji ili makar, ako već moraju, da u istu uključe samo određene pojedince.

Po informacijama koje smo dobili, o toj akciji je bio upoznat samo ispektor Šuković i njegov tadašnji pretpostavljeni, sada pokojni policijski funkcioner Slavoljub Šćekić.

Nakon potvrde takvih informacija, neslužbeno suspendovani Šuković nije procesuiran za krivično djelo, zbog posjedovanja velike količine narkotika, ali nije ni vraćen na svoje radno mjesto.

Višegodišnji “rat” između tajne i javne policije pokazao je svoje zube i on je određeno vrijeme proveo kao neraspoređen, a cijelo vrijeme je uredno primao platu.

Posle određenog vremena, rehabilitovan je i postavljen na mjesto šefa Odeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala da bi 2013. godine bio smijenjen sa tog mjesta po nalogu vršioca dužnosti direktora Uprave policije Slavka Stojanovića, a 2015. godine čak i priveden po nalogu tužilaštva i saslušan u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) povodom izjava o navodnom švercu cigareta.

Ranije informacije govore da je Šuković 1998. godine, kao “perspektivan” kadar, dobio angažman u Službi državne bezbjednosti (SDB).

Bio je zaposlen u sektoru kojim je šefovao sada pokojni Darko Beli Raspopović, ali samo do 2000. godine kada ga je Raspopović udaljio iz svog resora i kada je premješten u javnu policiju.

Da se podsjetimo, Predrag Šuković je prije nekoliko godina u izjavama za medije tvrdio da ima saznanja da su bivši šef Uprave policije Veselin Veljović i bivši potpredsjednik Vlade Duško Marković na čelu “mojkovačkog klana”, da imaju vlasnički udio u fabrici duvana ”Tara”, odnosno “Montenegro Tobaco Company“, preko koje se – prema njegovim izjavama, obavlja šverc cigareta.

Međutim, tokom saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu, nije priložio dokaze.

Nekadašnje Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije utvrdilo je svojevremeno da u objektima firme u Donjoj Gorici i Mojkovcu nije bilo šverca cigareta.

Utvrđeno je i da vlasnički udio u toj firmi formalno nemaju ni Marković, a niti Veljović.

Šuković je, podsjetimo, pod pseudonimom “Boss“ na portalu “Vijesti” postavljao komentare prijeteće sadržine upućene sada bivšem potpredsjedniku a kasnije i predsjedniku Vlade Markoviću.

Nedugo nakon toga – 2016. godine Šuković je ranjen u centru Podgorice. Do danas nije poznato ko je odgovoran za to krivično djelo.

Redakcija portala PRESS

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.