Priština na dva dana odložila primjenu mjere kažnjavanja vozača sa srpskim tablicama

Foto: Radio KiM

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti objavio je da prihvata zahtjev SAD i da za 48 sati odlaže primjenu mjere kažnjavanja vozača sa srpskim registarskim oznakama.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sinoć sa predstavnicima Srba sa KiM kojima je poručio da je siguran da će kao narod pokazati zrelost i sačuvati svoja ognjišta, prenosi RTS.

Njemački ambasador u Prištini Jorn Rode napisao je na Tviteru da je dobro što će specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak imati više vremena “da radi sa zainteresovanim stranama na rješenju”.

Rode je istakao da je “apsurdno rizikovati eskalaciju zbog registarskih tablica. Potrebno nam je više državničke sposobnosti, a manje pokušaja da se postigne povoljan ishod guranjem opasnih događaja na ivicu aktivnog sukoba”, napisao je Rode.

Predsjednik Srbije sastaće se danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Kristoferom Hilom.

Sastanak će biti održan u 10.30, u Palati Srbija, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsjednika Srbije.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je za RTS da je dobro što je međunarodna zajednica razumjela molbu da Zapad uloži pritisak na Prištinu kako bi se zastalo sa suludim odlukama Kurtija.

Petković kaže da je predsjednik Vučić više od sedam sati razgovarao juče u Briselu.

“Vidjelo se da Kurti ne želi da se dogovara, da njega ne interesuje da sačuvamo mir i stabilnost”, rekao je Petković.

Prema njegovim riječima, Vučić se borio da sačuvamo mir, da ne dozvolimo da nijedna majka ne bude zavijena u crno.

Kurti želi da prouzrokuje novu krizu. Situacija je bila napeta, Vučić je bio spreman za kompromisna rješenja, dijalog služi da se nađemo na pola puta, naveo je Petković.

Sve vrijeme je Kurti insistirao da njega interesuje puna normalizacija odnosa, koja ima međusobno priznanje kao centar dogovora, to su njegove želje. To nije ni na jednom dnevnom redu, kaže direktor Kancelarije za KiM.

Prihvatili smo više predloga i kompromisa. Kurti kaže da za njega ne važi Rezolucija 1244.
Bili smo spremni da prihvatimo predlog i ne izdajemo nove tablice, a da Priština suspenduje svoju odluku, napomenuo je Petković.

“Kurti insistira na nečemu što nije međunarodno pravo. Želio je da iskoristi dijalog da bi pokazao da ne želi ni o jednom pojedinačnom pitanju da se dogovara, već želi da razgovara o međusobnom priznanju i da pitanje ZSO ne želi da sprovede, što je obaveza Prištine”, kaže Petković.

“Ne prihvatamo da Kosovo postane član UN”, istakao je Petković.

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me