Prošireno područje potrage za podmornicom “Titan” – zalihe kiseonika pri kraju

Područje potrage za turističkom podmornicom “Titan”, koja je nestala u nedjelju na putu do olupine Titanika, je prošireno, ali spasilački napori još uvijek ne daju rezultata iako je u srijedu u više navrata registrovana podvodna buka.

Nada u pozitivan ishod je sve tanja pošto stručnjaci procjenjuju da petočlanoj posadi nije preostalo još mnogo kiseonika.

Vodena površina na kojoj se traga za podmornicom “Titan” sada je dvostruko veća od američke savezne države Konektikat. Za plovilom se traga na dubini do četiri kilometra.

U pomoć je stiglo još brodova, podmornica i sofisticirane opreme, uključujući i francuskog robota “Viktor 6000” koji može da zaroni do 6.000 metara i ima daljinski kontrolisane “ruke” za presijecanje kablova ili izvođenje drugih manevara za oslobađanje zaglavljenog plovila.

Plovila na daljinsko upravljanje opremljena kamerama skeniraju morsko dno.

Kapetan Obalske straže Džejmi Frederik saopštio je u srijedu da je kanadski avion u više navrata registrovao podvodnu buku, ali je teško razaznati kakvi su to zvukovi i nije poznato odakle tačno dopiru.

Mjesta za optimizam je sve manje pošto stručnjaci procjenjuju da će danas poslije 13 sati petočlanoj posadi nestati kiseonika u podmornici koja je zapečaćena vijcima sa spoljne strane.

U podmornici i osnivač kompanije OceanGate’s

Podmornica “Titan” je izgubila komunikaciju sa brodom u nedjelju, sat i 45 minuta nakon što je zaronila i nije se vratila na površinu u očekivano vrijeme.

U potragu za plovilom i petoro članova posade uključeni su vojni avioni, podmornice i brodovi. Pomažu vladine agencije i mornarice SAD i Kanade, ali i komercijalne kompanije.

Porodica britanskog milijardera Hemiša Hardinga potvrdila je da je on bio jedan od putnika. U podmornici je bio i Stokton Raš, izvršni direktor i osnivač kompanije OceanGate’s koja organizuje turističke ture do olupine “Titanika”. Ostali članovi posade su jedan francuski istraživač i dvojica bogatih Pakistanaca – otac i sin.

Olupina čuvenog broda “Titanik” nalazi se na dubini od 3.800 metara na dnu Atlantika, na oko 600 kilometara od obale kanadske pokrajine Njufaundlend.

Izvor: BBC, RTS

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.