Putin: Rusija je pružila otpor agresiji kao upozorenje – to je bila odluka jake i samostalne zemlje

Foto: Printscreen/RTS

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je “specijalna operacija u Ukrajini bila pravovremena i neophodna akcija”, optužujući Zapad da je planirao invaziju na teritoriju naseljenu Rusima, uključujući i Krim.

Putin je, u govoru na Crvenom trgu povodom Dana pobjede, rekao da Zapad nije želio da sluša Rusiju, već je predstavljao prijetnju na ruskim granicama.

“Vidjeli smo kako se širi vojna infrastruktura, stotine stranih savjetnika, redovne isporuke najsavremenijeg naoružanja iz zemalja NATO-a. Opasnost je rasla iz dana u dan. Rusija je pružila otpor agresiji kao upozorenje – to je bila iznuđena, blagovremena i jedina ispravna odluka, odluka suverene, jake i samostalne zemlje”, rekao je Putin.

Foto: RTS

Ruski predsjednik je rekao i da je Moskva, prošlog decembra, predložila zaključivanje sporazuma o bezbjednosnim garancijama, uključivanje u iskren dijalog u potrazi za razumnim kompromisnim rješenjima.

“Uzalud”, rekao je Putin, navodeći da članice NATO-a nisu željele da saslušaju Rusije, već su “planirale invaziju na naše istorijske teritorije, uključujući Krim”.

“U Kijevu su najavljivali moguću nabavku nuklearnog naoružanja, NATO je preuzimao vojnu kontrolu nad teritorijama nadomak naših. Na taj način, sistematski je stvorena neprihvatljiva prijetnja… Sve je ukazivalo na neizbježnost sukoba sa neonacistima, potpomognutih Amerikom i njenim manjim partnerima”, rekao je ruski predsjednik.

Putin je, takođe, optužio neprijatelje da koriste teroriste za borbu protiv Rusije, kao i da su “vjerskom i međunarodnom mržnjom pokušali da slome Rusiju i oslabe je iznutra”.

“Nisu uspjeli”, rekao je ruski predsjednik, navodeći da se ratnici različitih nacionalnosti bore zajedno “kao braća”.

“To je snaga Rusije. Nepobjediva snaga naše multietničke nacije”, rekao je Putin.

Putin je govor počeo čestitajući snagama koje su prije 77 godina odnijele pobjedu u Drugom svjetskom ratu.

“I danas je isto. Borite se za naš narod u Donbasu i bezbjednost otadžbine. Dan pobjede je u našim srcima i nema porodice u Rusiji koja nije bila pogođena velikim otadžbinskim ratom. Mi smo ponosna generacija pobjednika”, rekao je Putin.

“Za Rusiju, za pobjedu”, rekao je ruski predsjednik.

Nakon Putinovog govora, u Moskvi je održana i vojna parada na kojoj je učestvovalo 11.000 vojnika. Vazduhoplovni dio ovog spektakla otkazan je zbog lošeg vremena.

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me