Radulović: Ako institucije ne reaguju na dešavanja u Šavniku i Andrijevici, idemo ka anarhiji

Radulović Foto: Gradski.me

Grupa nezadovoljnih građana Andrijevice je juče, po drugi put, prekinula sjednicu Skupštine Opštine na kojoj je trebalo da se raspravlja o inicijativi za smjenu predsjednika opštine Željka Ćulafića, iz redova SNP-a, jer, kako su kazali, neće dozvoliti prekrajanje izborne volje od 30. avgusta 2020. godine.

Dok iz DPS-a poručuju da Ćulafić brani fotelju, advokat Veselin Radulović upozorava da bi pasivnost institucija, kao u slučaju izbora u Šavniku, mogla dovesti do anarhije.

Predsjednik Skupštine Opštine Andrijevica Mladen Đukić zloupotrijebio je funkciju time što je nezakonito prekinuo sjednicu i dozvolio građanima da uđu u skupštinsku salu, navodi predsjednik OO DPS Dejan Ivanović. Smatra da je riječ o, kako kaže, odbrani fotelja i ličnih interesa predsjednika Opštine Željka Ćulafića, prenosi Gradski.me.

“Juče je čak sa tim građanima išao da pije piće, kako bi im se zahvalio što su vršili opstrukciju. Riječ je o dvadesetak ljudi koji su uglavnom zaposleni u lokalnoj samoupravi i uglavnom nemaju rješenja, nego su zaposleni preko ugovora o djelu, i na njih je izvršen pritisak da to rade, jer su im obećali rješenja. Ovdje se isključivo brane lični interesi predsjednika opštine, njegovih najbližih i rođaka itd., kojima se završavaju poslovi. Vrši se maksimalna zloupotreba opštinskog budžeta”, kazao je Ivanović.

Ivanović dodaje da situacija u Andrijevici počinje da liči na šavnički scenario, gdje, nakon devet izbornih ciklusa još nije završeno glasanje na lokalnim izborima, zbog opstrukcije izbornog procesa od strane grupe građana.

“Mi smo se upravo danas obratili Ministarstvu javne uprave da reaguju. Za četvrtak je zakazan kolegijum o novom zakazivanju sjednice, i ja očekujem dalju opstrukciju”, objašnjava Ivanović.

Nakon što su zakazale u Šavniku, institucije ponavljaju grešku i u Andrijevici, smatra advokat Veselin Radulović.

“Vi sada imate situaciju da kad god nekome padne na pamet ili procijeni da treba da se donese neka odluka koja mu se ne sviđa, ili za koju ne želi da se donese, može da pomisli da to može da spriječi jednostavnim okupljanjem i spriječavanjem nadležnih organa da obavljaju svoj posao. Nedopustivo je i neprihvatljivo da se ometa rad lokalnog parlamenta. Mislim da su ponovo institucije zakazale”, ističe Radulović.

Radulović se nada da će državni organi reagovati, iako su, u slučaju Šavnika, pokazali da nijesu spremni da primjene zakon.

“Kada je u pitanju situacija u Andrijevici, opet vidimo da državne institucije nijesu odreagovale kako treba, jer čini mi se da je bila adekvatna reakcija ne bismo ponovo došli u situaciju da se dešava sve isto. Ja se nadam da će ovo biti dodatni alarm koji će pokrenuti državne institucije, prije svega tužilaštvo, da identifikuje sva lica koja ometaju rad lokalnog parlamenta, da ih procesuira i da ta lica odgovaraju onako kako propisuje zakon”, objašnjava Raduović i upozorava da, ukoliko izostane reakcija institucija, prvenstveno državnog tužilaštva, izvjesno je da će se takva situacija ponoviti u drugim opštinama ili čak u državnom parlamentu, što bi, kako kaže, dovelo do stanja nalik anarhiji.

Gradska televizija pokušala je da dobije komentar i iz Socijalističke narodne partije, uključujući predsjednika Opštine Andrijevica Željka Ćulafića, predsjednika OO Dragoslava Šćekića i predsjednika partije Vladimira Jokovića, ali su rekli da nijesu u mogućnosti da daju izjavu za naš medij, ili nijesu bili dostupni.

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.