Robert Ladlam: Portret

Robert Ladlam (25.05.1927. New York City – 12.03.2001., Naples, Florida), američki autor 25 trilera. Odštampano je preko 290 miliona primjeraka njegovih knjiga, a prevedene su na preko od 30 jezika. Ladlam je objavljivao knjige i pod pseudonimom Džonatan Rajder i Majkl Šepard.

Na osnovu mnogih Ladlamovih romana snimljeni su u filmovi i mini-serije, uključujući Ostermanov vikend, Holkroftovu pogodbu, Straža Apokalipse, Bornov identitet, Bornovu nadmoć i Bornov ultimatum. Smatra se da je i knjiga i mini-serija Covert One, The Hades Factor urađena na osnovi Ladlamovih neobjavljenih zabilješki. Bornovi filmovi s Matom Dejmonom u glavnoj ulozi bili su komercijalno vrlo uspješni, iako se pojedini djelovi značajno razlikuju od izvornog materijala.

Školovanje

Ladlam se školovao u The Rectory School Cheshire Academy i Wesleyan University u Middletownu, Connecticut. Dok je bio u Wesleyu, Ladlam se pridružio bratstvu Alpha Delta Phi. Prije nego je postao pisac bio je pozorišni glumac i producent. Njegovo je pozorišno iskustvo moglo doprinijeti njegovom razumijevanju energije, akcije i “bježanju od stvarnosti” koje je publika željela u romanima. Jednom je primijetio: “Ja na sličan način upoređujem napetost i dobar teatar. Mislim da je sve to napetost i što-će-se-dogoditi-poslije. S te tačke gledišta, da, ja pretpostavljam da sam pozorišni čovjek”.» Ladlam je umro 2001. godine od hematoma na mozgu, ostavivši za sobom nekoliko neobjavljenih rukopisa i glavnih crta.

Pisanje analize i kritika

Ladlamovi romani tipično oslikavaju jednog herojskog čovjeka ili malu grupu individualaca koji se bore protiv snažnijih protivnika čije su namjere i motivacije zle, protivnika koji su kadri upotrijebiti političke i ekonomske mehanizme na zastrašujući način. Njegova je vizija svijeta bila ona gdje su se globalne korporacije, vojne sile u sjenci i vladine organizacije udružile da održe (ako je to bilo zloćudno) “status quo”, ili sve to “potkopaju” ako je “status quo” bio dobar. Uz izuzeće pojedinih nepravilnosti u njegovom poznavanju vatrenog oružja, njegovi su romani pažljivo proučeni pružajući tačne tehničke, geografske i biološke pojedinosti, uključujući tu i istraživanje amnezije za Bourneov identitet.

Ladlamove su novele često bile inspirisane konspirativnim teorijama, i istorijskim i sadašnjim. Napisao je da je Matareški krug bio inspirisan govorkanjima o Trilaterarnoj komisiji, i to objavio samo nekoliko godina nakon što je komisija osnovana. Njegovi su opisi terorizma u knjigama kao što su Holkroftova pogodba i Matareški krug odražavali teoriju kako su teroristi samo paunovi vlada ili privatnih organizacija, koje žele upotrebljavati teror kao pretekst za uspostavljanje autoritativne vlasti, a ne izolovane bande ideološki motivisanih ekstremista koje su ponekad stvarane da bi to bile.

Bibliografija

Objavljena djela za vrijeme Ladlamovog života

The Scarlatti Inheritance (1971.)

The Osterman Weekend (1972.)

The Matlock Paper (1973.)

Trevayne (1973.,napisano pod pseudonimom Džonatan Rajder)

The Cry of the Halidon (1974., napisano pod pseudonimom Džonatan Rajder)

The Rhinemann Exchange (1974.)

The Road to Gandolfo (1975., napisano pod pseudonimom Majkl Šepard)

The Gemini Contenders (1976.)

The Chancellor Manuscript (1977.)

Holkroftova pogodba (1978.)

Matareški krug (1979.)

Bornov identitet (1980.)

The Parsifal Mosaic (1982.)

The Aquitaine Progression (1984.)

Bornova nadmoć (1986.)

The Icarus Agenda (1988.)

Bornov ultimatum (1990.)

The Road to Omaha (1992.)

The Scorpio Illusion (1993.)

The Apocalypse Watch (1995.)

The Matarese Countdown (1997.)

The Prometheus Deception (2000)

Priredio: Dragan Leković

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.