Rovčanin očekuje veliki profit: Od izvoza struje dnevno i do 1,5 miliona eura prihoda

Rovčanin

Nakon nezapamćenih sušnih perioda i poremećaja na tržištu električne energije, EPCG je krenula sa izvozom viškova koji su nastali zahvaljujući povoljnom hidrološkom talasu.

Kako je saopštio izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin EPCG ovih dana izvozi 5 do 7 gigavat sati (GWh) električne energije dnevno što je milion do milion i po eura prihoda po danu. 

“Izvozni trend se očekuje u narednih pet mjeseci, a u skladu sa tim i desetine miliona profita. Ogroman uvoz u ljetnjim mjesecima, više od 100 miliona eura, koji je uzrokovao poslovni minus biće u narednim mjesecima anuliran i ostvaren kompanijski profit”, naveo je Rovčanin u izjavi za medije. 

Kako kaže od 15. do 21. novebmra palo je 195 l/m2 kiše, a od početka ovog mjeseca 301 l/m2. 

“Novembarski prosjek iznosi 298 l/m2, što znači da je već palo 101% u odnosu na normalu. Očekujemo da procenat bude i veći, s obzirom na to da su, do kraja mjeseca, najavljene dodatne padavine. Što se tiče padavina od početka godine, palo je 1214 l/m2, što predstavlja 61% od godišnje normale koja iznosi 1984 l/m2”, naveo je Rovčanin. 

Posljednji kišni talas je, kako kaže, poboljšao nivo u akumulacijama, tako da su stanja akumulacija i HE “Perućica” i HE “Piva” veće za po 21 GWh i sada su na planskom nivou. 

Kaže i da HE “Perućića” proizvodi električnu energiju maksimalnom snagom, jer su dotoci Zete iznad instalisanog protoka elektrane.

EPCG je u vremenu globalne energetske krize u potpunosti ostvarila svoju zakonsku obavezu urednog, kontinuiranog i stabilnog snabdijevanja građana i privrede, uz to ne povećavajući cijene, održavajući rekorde u naplati i broju redovnih platiša i obezbjeđujući popuste na račune. 

“Građani Crne Gore imali su cijenu struje koja je među najnižim u Evropi. EPCG se, takođe, izdvaja od drugih regionalnih i evropskih energetskih kompanija po tome što je potpuno samostalno, bez intervencija države i korigovanja cijena kompletan teret energetske krize iznijela na svojim leđima, bez dana restrikcija ili energetske nestabilnosti u državi, na šta smo naročito ponosni u kompaniji”, naveo je direktor EPCG. 

On kaže da EPCG uspostavlja rekorde u proizvodnji i rekorde u naplati koja je sada 100,4%. 

“Takođe, važno je napomenuti da od ukupnih troškova kompanije na zarade se izdvaja u ovoj godini svega 4,4% što je još jedan rekord i primjer koji ne postoji ni u jednom većem privrednom društvu kako u privatnom, tako i javnom sektoru”, zaključio je Rovčanin.

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me