Ruska vojska u Ukrajini zarobila hrvatskog državljanina

Foto: Screenshoot/RT

Ruska televizija RT objavila je snimak zarobljenog hrvatskog državljanina koji se borio u redovima ukrajinske vojske.

Bio je pripadnik brigade koja se nalazila u Mariupolju, a njegovo zarobljavanje su potvrdili iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova, prenosi Index.hr.

“MVEP raspolaže saznanjima o zarobljenom hrvatskom državljaninu i u saradnji sa ukrajinskim vlastima nastavlja da radi na rješavanju slučaja. Zbog osjetljivosti situacije, u ovom trenutku ne možemo otkrivati detaljnije informacije”, kazali su iz ministarstva.

Na snimci koju je objavio RT zarobljeni Hrvat V.P. kaže da je zarobljen tokom pokušaja bijekstva iz opkoljenog grada zajedno s nekolicinom drugih boraca.

“Napuštali smo Mariupolj i hodali smo pješice 260 kilometara skrivajući se, hodali smo samo noću, izbjegavali svaki mogući kontakt”, rekao je on.

Plan je propao kada je grupa naišla na rusku topovsku jedinicu i predala se.

Rekao je i da se pridružio redovima ukrajinske vojske još 2020. godine kako bi dobio ukrajinsko državljanstvo. Tada se to činilo kao dobra ideja, budući da je linija fronta u Donbasu bila “stacionarna”.

“Moj razlog zašto želim dobiti ukrajinsko državljanstvo je taj što sam ovdje upoznao ženu u koju sam se zaljubio. Imala je bolesnu majku i nije htjela otići iz Ukrajine”, rekao je zarobljeni Hrvat.

Muškarac je navodno prethodno u hrvatskoj vojsci proveo pet godina. Insistirao je da nije imao pravo borbeno iskustvo.

“Pet godina sam bio pješak u hrvatskim oružanim snagama, to je sve. Nisam prije bio uključen ni u kakve sukobe”, naveo je V. P.

Dodao je i da je imao malo iskustva iz prve ruke sa krajnje desnim ukrajinskim jedinicama, poput jedinice Azov.

Izvor: Index

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me