Ruski biznismeni tuže Evropsku uniju, dolazi li i Crna Gora na red?

Ruski milijarder Roman Abramovič (Forbs procjenjuje njegovo bogatstvo na 8,6 milijardi dolara) podnio je tužbu Evropskom sudu pravde u Luksemburgu protiv Savjeta EU, koji mu je uveo sankcije.

Abramovič se sredinom marta našao pod sankcijama Evropske unije, a restriktivne mjere uključuju zamrzavanje imovine i zabranu ulaska.

Obrazlažući svoju odluku, EU je Abramoviča nazvala „ruskim oligarhom sa dugim i bliskim vezama sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom“.

Evropska unija je saopštila i da je taj biznismen ključni akcionar u kompaniji „Evraz“ čelika i rudarstva i da je ta kompanija jedan od najvećih poreskih obveznika u Rusiji.

Pored Abramoviča, tužbe protiv Savjeta EU podnijeli su i drugi ruski biznismeni koji su potpali pod sankcije. Među njima su akcionari Alfa banke Petr Aven i Mihail Fridman.

Odluku EU smatraju nerazumnom i sposobnom da nanese neopravdanu štetu poslovanju. Odluku EU osporio je i vlasnik „Severstal“ Aleksej Mordašov i, kako je prenio Blumberg, osnivač USM Holdingsa Ališer Usmanov.

U arhivi suda nalaze se i tužbe državne korporacije VEB.RF, njenog šefa Igora Šuvalova, bivšeg predsjednika upravnog odbora grupe „Sinara“ Aleksandra Pumpjanskog, bivšeg šefa Uralhema Dmitrija Mazepina, osnivača „Rusagro-a“.

Vladimir Moškovič, predsjednika grupe kompanije „Merkur“ Igora Kesajeva, milijardera Andreja Melničenka i najvećeg akcionara „Magnita“ Aleksandra Vinokurova, piše DAN.

Sve ovo bi trebalo da zabrine i Crnu Goru koja je zamrzla imovinu ruskih državljana koji se nalaze na spisku Evropske unije za uvođenje sankcija.

Konstatujući da je Crna Gora na liniji stoprocentne usaglašenosti sa vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije,

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je saopštio da je 10. juna napravljen prvi korak u zamrzavanju imovine ruskih državljana koji su pod sankcijama.

– Za 44 nekretnine, Uprava za katastar i državnu imovinu donijela je odgovarajuća rješenja kojima je ograničeno raspolaganje imovinom u Crnoj Gori. Odnosi se na 34 ruska državljanina kojima su uvedene sankcije – saopštio je ministar Adžić.

Sve je to, ipak, protivno ustavu Crne Gore koji garantuje privatnu imovinu i strancima i koja može biti zamrznuta ili eventualno oduzeta samo ako je sud dokazao da je stečena od kriminala.

Zbog toga su poslanici Demokratskog fronta i novinar Predrag Zečević podnijeli dvije odvojene ustavne inicijative za ocjenu ustavnosti zakona na osnovu kojih su uvedene sankcije.

O tome Ustavni sud tek treba da se izjasni, a mnogi ruski državljani čija je imovina zamrznuta u Crnoj Gori najavili su tužbe.

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me