Sa Ustavnim sudom bez kvoruma ne može se do razrješenja predsjednika Mila Đukanovića

Đukanović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ne može biti razriješen ukoliko Ustavni sud prethodno ne utvrdi da je povrijedio Ustav Crne Gore.

To je jasno definisano u članu 98 Ustava Crne Gore.

Parlamentarna većina skupila je večeras 41 potpis poslanika podrške Predlogu za pokretanje postupka za utvđivanje da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav, odnosno postupka za razrješenje predsjednika Crne Gore.

Inicijativa je dostavljena predsjednici Skupštine Crne Gore Danijeli Đurović.

“Predsjednik Crne Gore povrijedio je član 95 stav 5 Ustava Crne Gore jer nije pozvao na razgovore o mandataru za sastav Vlade sve predstavnike političkih partije zastupljenih u u Skupštini Crne Gore, a što je bio dužan da učini. Naime poziv nisu dobile partije Demos, Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora, Radnička partija, i savez građana CIVIS, dok je pozvana Liberalna partija koja ima jednako mandata kao i prethodno nabrojane stranke. Takvu selektivnost Ustav Crne Gore ne poznaje”, navodi se u dokumentu.

Kako se navodi, parlamentarna većina konstatuje da Đukanović tim činom nije pozvao na razgovor ni Miodraga Lekića koji je dogovorom parlamentarne većine dobio podršku 41 poslanika da bude mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore, a koji je kao predsjednik partije Demos njen predstavnik što je jasna povreda najvišeg pravnog akta. 

Pravna regulativa i dalji koraci jasno su definisani.

Predlog za pokretanje postupka razrješenja Skupština sada treba da dostavi Đukanoviću na izjašnjenje.

“Odluku o postojanju ili nepostojanju povrede Ustava donosi Ustavni sud i bez odlaganja je objavljuje i dostavlja Skupštini i predsjedniku Crne Gore. Predsjednika Crne Gore Skupština može razriješiti kada Ustavni sud utvrdi da je povrijedio Ustav”, piše između ostalog u članu 98 Ustava Crne Gore.

Problem je, međutim, što od 13. septembra ove godine Ustavni sud nema kvorum za odlučivanje da li je Đukanović povrijedio najviši pravni akt u državi.

Najviša sudska instanca u Crnoj Gori sada ima samo troje sudija, što je nedovoljno za odlučivanje u predmetima.

Donedavno sudija Ustavnog suda Miodrag Iličković je penzionisan, a u međuvremenu nijesu izabrane nove sudije.

Za izbor novih sudija potrebna je podrška 54 poslanika u parlamentu, što za sada nije izvjesno da će se desiti.

Autor: Vl. O.

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me