Sahranjen Jagoš Marković: Reditelj ispraćen na vječni počinak uz zvuke pjesme ”Šta će biti ko to zna”

Foto: Kurir

Reditelj Jagoš Marković, koji je iznenada preminuo u 58. godini, sahranjen je danas na Novom groblju u Beogradu.

Opelo je održano u 14 časova, a sahrana pola sata kasnije u Aleji zaslužnih građana.

Jagoš Marković stavljen je na vječni počinak u Aleji zaslužnih građana oko 15 časova, uz zvuke pjesme “Šta će biti ko to zna”, a njegov odlazak ujedinio je domaću kulturnu scenu.

Prisutni su poslednji pozdrav proslavljenom reditelju uputili gromoglasnim aplauzom, koji je trajao duže od jednog minuta.

Posmrtni govor održao je glumac Branimir Popović.

U srcu grada Podgorice, pored biblioteke Narodnog pozorišta, Njegoševog parka, rastao je dječak koje je obične dječje igre, zamijenio onim magičnim u pozorištu. Sa 11 godina je tražio od upravnice pozorišta da režira predstavu za djecu. E taj hrabri i pomalo drski dječak postaje reditelj, maštar, jedan od najznačajnijih stvaralaca. Dječaci željni igre nisu smrtni. Prepun energije i čežnje sa nedostižnim, zakoračio je u Beograd, spreman da se nosi sa svim. Jagoš je podario sebe velikom gradu i grad mu je uzvratio. Otisnuo se na svoje poslednje putovanje u Boku, odbijajući da prekine taj san. Tražio si mnogo, a vraćao mnogo više. Nisi pristajao na osrednjost. Davao si nam krila, a mi tebi let. Jagoše, druže od davnina, hvala ti na prijateljstvu, saradnji, duhovitosti, duhovnosti, talentu i kreativnosti. Rekoh nedavno, mladi smo, tek smo počeli, eto tako mi se učinilo. Tragao si za nebom i ljepotom, nađi tamo neko novo more da ploviš. Neka ti je vječna slava – održao je govor glumac Branimir Popović, a onda se i Jagoševa ćerka oprostila od oca, potresnim govorom.

Nepregledna povorka je krenula oko 14.30 ka vječnoj kući proslavljenog reditelja, a u njoj se našla gotovo cijela srpska kulturna scena.

Glumica Radmila Živković, koja je i održala govor na komemoraciji u Narodnom pozorištu, neutješna je zbog odlaska reditelja.

Čuvena glumica Vesna Trivalić iz kapele je izašla uplakana i neutješna zbog smrti čuvenog pozorišnog reditelja.

Pored nje tu su i Slobodan Ćustić, Marko Janketić, Gordan Kičić, Stefan Kapičić i mnogi, mnogi drugi.

Ćerka Jagoša Markovića tokom primanja saučešća ispred kapele rasplakala se, a ubrzo su joj prišli ljudi koji su je tešili zagrljajem.

Nešto prije 14 sati počeli su da pristižu članovi porodice, prijatelji i kolege koji su došli da reditelja isprate na vječni počinak.

Gotovo cijela glumačka i umjetnička srpska scena došla je na poslednji ispraćaj proslavljenog reditelja.

Na sahranu Jagoša Markovića došlo je mnogo poznatih ličnosti iz svijeta kulture, među kojima su Andrija Milošević, Dragan Bjelogrlić, Gordan Kičić, Seka Sablić, Branimir Popović, Sandra Bugarski…

Komemoracija Jagošu Markoviću takođe je održana danas u Narodnom pozorištu u Beogradu, gdje su se od čuvenog reditelja oprostile kolege, porodica i brojni poštovaoci njegovog rada.

Podsjećamo, Jagoš je prvu predstavu režirao sa 12 godina, nakon čega je nastavio da stvara čuvene predstave.

Radna energija Jagoša Markovića bila je izuzetna, a svaka predstava sa njegovim potpisom bila je posebna priča koja je izazivala različite reakcije. Njegovo stvaralaštvo uključuje hvaljene naslove kao što su adaptacije klasika “Pokondirena tikva”, “Gospođa ministarka”, “Hasanaginica”, “Učene žene”, “Gospoda Glembajevi” i mnoge druge.

Iza sebe je ostavio dva braka, sa Aleksandrom Glovacki i glumicom Vanjom Milačić, i dvije ćerke.

Izvor: Kurir

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.