Savić: Ni tužilaštvo nije tražilo produženje pritvora Verici Maraš

Savić

Predsjednik Višeg suda Boris Savić komentarišući slučaj Vesne Medenice, kazao je da uvijek postoji opasnost od bjekstva, ali se taj rizik mjeri i procjenjuje, kako bi ga sveli na minimum.

Što se tiče puštanja bivše direktorice “Plantaža” Verice Maraš, ističe da njen dalji pritvor nije bio potreban, a nijesu ga tražili ni tužilaštvo ni sud.

“Što se tiče opasnosti od bjekstva, takav rizik postoji u svakom trenutku. To je rizik koji je nemoguće isključiti u svakom sistemu, osim da sve ljude protiv kojih se vodi postupak stavimo u pritvor, a to je nemoguće, to nije realno. Međutim, rizik od bjekstva se mora gradirati i mi ga gradiramo, nije ista situacija određivanja pritvora, kada je manji stepen mjera nadzora. Bojim se da je percepcija javnosti da ako je čovjeku određuje mjera pritvora da je kriv i ako se pusti iz pritvora da je nevin. To veze nema sa stvarnošću, određivanje pritvora je jedno, određivanje zatvora drugo, krivica je treća stvar. Pritvor ni na koji način nije povezan sa time da li će čovjek biti osuđen ili ne”, objašnjava za TVCG Savić.

Viši sud je u samo sedam dana donio dvije različite odluke o prihvatanju jemstva Lazovića, a Savić naglašava da se ne mogu u svakom predmetu imati identični stavovi.

“Istražni sudija može da ima drugi ugao gledanja, Krivično vijeće drugi, prosto je neizbježno u velikom broju situacija da imamo različite odluke. To ne treba javnost da čudi, na kraju će ona odluka koja je pravosnažna proći kroz dvostepenu kontrolu i mogućnost greške je minimalna”, kaže Savić.

Što se tiče slučaja Verice Maraš, Savić kaže da je njoj pritvor istekao zato što su svjedoci saslušani i ni tužilaštvo ni sud nijesu imali razloga da se pritvor produži. Ista situacija je i sa drugim licem koje je uhapšeno u tom predmetu tu je Vrhovni sud odbio produženje pritvora.

Danas je u Višem sudu boravila vanredna pravosudna inspekcija koja je kontrolisala dodjelu predmeta. Savić napominje da nijesu imali nikakvih primjedbi na dodjelu predmeta.

“Nemamo razloga da ne budemo predmet inspekcije, nijesmo nedodirljivi ni na koji način. Činjenica je da se predmeti u sudu dodjeljuju na isti način u zadnjih barem pola vijeka, a otkako je uvedena i elektronska dodjela predmeta, to se radi na identičan način”, napominje Savić.

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me