Šćekić: Uradićemo sve da Bolnica Meljine ponovo funkcioniše samostalno

Foto: PR Centar

Bolnica Meljine značajna je ne samo za Herceg Novi, već za cijelo crnogorsko primorje, zbog čega će Ministarstvo zdravlja uraditi sve kako bi ta zdravstvena ustanova ponovo funkcionisala samostalno, poručio je resorni ministar Dragoslav Šćekić.

On je danas, prilikom obilaska Bolnice Meljine, kazao da je neshvatljivo da je ta zdravstvena ustanova u prethodnim decenijama zapuštena, prepuštena i ostavljena do nivoa stečaja i neuspjele privatizacije.

„Ova bolnica ne znači samo Herceg Novom, ona je potrebna cijelom crnogorskom zdravstvu, jer ovo što imaju Meljine to druge bolnice nemaju. Govorim prije svega o hiperbaričnoj komori, koja je bila značajna ne samo na nivou Crne Gore, već i tadašnje eks Jugoslavije, a sada u ovom momentu pruža kvalitetnu uslugu na jednom zavidnom nivou“, naveo je Šćekić, kako prenosi PR Centar.

Ocijenio je da u Bolnici Meljine postoji vrlo kvalitetan kadar, kao i oprema, „ali ono što je najbitnije da imamo kadar sa iskustvom i jedan ozbiljan kontinuitet koji je, nažalost u jednom momentu bio usporen“.

„Ministarstvo zdravlja će dati sve od sebe da se u ovom momentu, kao jedino rešenje, bolnica Meljine priključi bolnici Kotor, a u narednom periodu kroz osnaživanje opreme i kadra, da ćemo doći do nivoa da se vrati u samostalne okvire i da bude bolnica kao što je nekada bila, za Opštinu Herceg Novi“, poručio je Šćekić.

Hirurg u Bolnici Meljine, Dragan Komatina, ocijenio je da je za tu zdravstvenu ustanovu i Herceg Novi istorijski trenutak što je Bolnica Meljine dio sistema javnog zdravlja i da je to nešto najbolje što je moglo da se desi.

„Nešto što je urušavano toliko vremena, ne može da se vrati preko noći. Ovo je ogroman kompleks, vidjeli ste koliko je ovdje dobro i to treba vratiti. Mislim da smo ulaskom u javno zdravlje dobili nešto sjajno. Mi smo bili nigdje, ali dobro je – vratili smo se. Ima tu problema, izdržaćemo, ali polako korak po korak“, rekao je Komatina.

šćekić meljine
foto: PR Centar

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje, Vuk Kadić, podsjetio je od 1. marta Bolnica Meljine ušla u javni zdravstveni sistem, a da je Herceg Novi prvi put dobio opštu bolnicu u okviru javnog zdravstva.

„Do sada je to bila vojna bolnica, a sada prvi put građani Herceg Novog imaju svoju bolnicu. Mislim da će svakim danom sve ovo biti sve bolje i bolje. Koliki je napor uložen, najbolje pokazuje to kolika su sredstva obezbijeđena za funkcionisanje ove bolnice. U ovom trenutku za deset mjeseci obezbijedili smo negdje oko 30,8 miliona eura. Ovo je za dva ipo puta više koliko smo uplaćivali bolnici Meljine na godišnjem nivou, dok je ona bila kao privatna bolnica“, naveo je Kadić.

Ukazao je da su morali da naprave detaljan finansijski plan za Bolnicu Meljine.

„Samo 650.000 eura biće potrošeno na ljekove i medicinska sredstva, 2,4 miliona eura ide na bruto plate zaposlenih unutar bolnice Meljine. To su značajna sredstva, koje je država morala da obezbijedi, a koje je Fond morao da nađe kako bi građani Herceg Novog dobili bolnicu u svojoj opštini“, rekao je Kadić.

Ocijenio je da su entuzijazam zaposlenih u bolnici, njihova volja i želja nemjerljivi, navodeći da im zato duguju zahvalnost.

Direktor kotorske bolnice, Davor Kumburović, rekao je da mu je velika čast što je dio tima koji se u proteklom periodu borio sa dosta poteškoća.

“Prije svega tu mislim na pravne poteškoće kada je u pitanju opstanak i dalji napredak bolnice Meljine, uz istovremeno kontinuirano pružanje zdravstvene usluge građanima Herceg Novog”, istakao je Kumburović.

Prema njegovim riječima, unazad nekoliko mjeseci opšta bolnica Meljine nije postojala, ali je onda napravljen najbitniji iskorak i ona je primljena u javni zdravstveni sistem.

“U ovim proteklim mjesecima stvoreni su zdravi temelji na kojima možemo da očekujemo zdravi razvoj ove bolnice”, istakao je Kumburović.

Dodao je da zaposlenima omogućen određeni finansijski dobitak, kao i neophodna norma u smislu funkcionisanja anesteziološkog i radiološkog odjeljenja.

“Sve ovo možda nije dovoljno, ali je korak naprijed, jer prije samo tri mjeseca bolnica nije postojala”, rekao je Kumburović.

Istakao je da je neophodno podsjetiti i na veliki entuzijazam, svih ljudi koji su zaposleni u bolnici Meljine i bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće.

“Ovo je jedan početak, slijede nam krupni koraci u smislu kadra koji nam je jako neophodan da bi jedna bolnica bila održiva”, zaključio je Kumburović.

Doktorica Stojanka Pepić kazala je da je u bolnici, u kojoj je više od 20 godina, svi pacijenti imaju uslove za liječenje, mir i tišinu.

“Mi smo kadrovski dobro opremljeni i jedini nam je cilj da sve funkcioniše kako niko ne bi čekao pregled”, poručila je Pepić.

Prema njenim riječima, sada kada su dio javnog zdravstva vjeruju da će sve da zaživi u punom obimu.

Fizioterapeut Radomirka Popović rekla je da već 30 godina radi u bolnici i da je veliki uspjeh što su ušli u sistem javnog zdravstva.

Izvor: Vijesti

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.