SDT: Milović organizovao šverc kokaina u Turskoj

foto:Libertas

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) Crne Gore tvrdi u optužnici dostavljenoj Višem sudu u Podgorici da je odbjegli policijski funkcioner Ljubo Milović organizovao prebacivanje kokaina iz Ekvadora do luke Mersin u Turskoj, o čemu svjedoče poruke presretnute preko Sky ECC aplikacije. U pitanju je zapljena skoro 48 kilograma kokaina, koji su turski policajci 4. aprila 2020. godine otkrili u luci Mersin. SDT je za organizovani kriminal nedavno optužilo Milovića, okrivljenog vođu „kavačkog klana“ Radoja Zvicera i još 19 osoba, piše Portal RTCG.

Prema optužnici, Milović je angažovao zasad nepoznata lica da iz kontejnera, dok je u luci Mersin, izvade opojnu drogu kokain, kako bi je prodali, u čemu su otkriveni 4. aprila 2020. godine od policijskih službenika Turske.

To proizilazi iz grupne komunikacije na Sky ECC kriptovanoj aplikaciji između okrivljenog Ljuba Milovića i lica koja su na kriptovanoj aplikaciji koristila pinove 3AEFBA, HND5UI i 2C60CC i otvorenih izvora, odnosno vijesti sa nekih turskih portala.

„Naime, iz grupne komunikacije na Sky ECC između okrivljenog Ljuba Milovića i lica koja su na kriptovanoj aplikaciji koristila pinove 3AEFBA, HND5UI i 2C60CC proizilazi da su u martu 2020.godine, za sada nepoznata lica, na podruju Ekvadora, postupajući po naredbama Milovića utovarila 40 paketa, u kojima se nalazilo 47,800 kg opojne droge kokain, a koja je bila vlasništvo Milovića i lica koja su na kriptovanoj aplikaciji koristila pinove 3AEFBA, HNDSUI i 2C60CC. Dalje, iz iste komunikacije proizilazi da je kontejner iz Ekvadora brodom ‘Maersk Launceston’ došao u luku Mersin, u Tursku dana 3. aprila 2020. godine“, piše u optužnici. 

Navodi se da je Milović angažovao određena lica da organizuju istovar te droge radi dalje prodaje, ali da su dan kasnije, 4. aprila 2020. godine, uhapšeni a droga nađena. O tome, navodi se, svjedoče i otvoreni izvori, odnosno izvještaji turskih medija. 

„Proizilazi da je u policijskoj akciji u kontejneru MNBU3285127 turska policija pronašla 40 paketa, u kojima se nalazilo 47,800 kg opojne droge kokain. Sve ono što okrivljeni navode u komunikacijama ostvarenim putem Sky kriptovane aplikacije, a što se odnosi na neovlašćeno prenošenje opojne droge kokain u svrhu prodaje, potvđuje se i video materijalima koji se odnose na pronalazak predmetne opojne droge u kontejneru MNBU3285127 na brodu ‘Maersk Launceston’ u luci Mersin, u Turskoj dana 4. aprila 2020. godine“, piše u optužnici. 

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv ukupno 21 osobe, među kojima su visoki policijski službenici i operativci i navodni vođe i pripadnici crnogorskih narko klanova. Optuženi su za krijumčarenje više tona kokaina, pranje više miliona eura, zloupotrebu službenog položaja i nedozvoljeno držanje oružja.

Među optuženima su odbjegli policajac Ljubo Milović, službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost Petar Lazović koji je u pritvoru i Dejan Knežević koji je prije hapšenja bio pomoćnik direktora Uprave policije Crne Gore.

Optužnica je obuhvatila i Radoja Zvicera koji je u bjekstvu a slovi za jednog od navodnih vođa „kavačkog“ kriminalnog klana.

Svi oni terete se za krivična djela izvršena od 2019. godine do februara 2021. godine u Crnoj Gori, ali i pojedinim državama Evrope i Južne Amerike.

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.