Skupština Crne Gore usvojila izmjene i dopune Zakona o privremenom izdržavanju djece

Skupština Crne Gore usvojila je izmjene i dopune Zakona o privremenom izdržavanju djece, čiji je cilj da se odblokira i ponovo u funkciju stavi Alimentacioni fond.

Predlog izmjena je u skupštinsku proceduru predao poslanički klub Građanskog pokreta URA.

Poslanica URA-e Ana Novaković Đurović kazala je da je cilj izmjena da se odblokira Alimentacioni fond i na taj način pomogne jednoj od najranjivijih kategorija stanovništva, djeci koja su zanemarena od neodgovornih roditelja, ali i samohranim roditeljima.

Đurović je, tokom rasprave, podsjetila da je Zakon usvojen na inicijativu Ženskog kluba prethodnog saziva parlamenta i da su, nakon nekoliko mjeseci, nadležne institucije uočile određene pravne praznine.

Kako je navela, problem je bio u tome što su se donosila rješenja sa retroaktivnim dejstvom, što nije bio smisao zakona.

Prema riječima Novaković Đurovič, problem je predstavljalo i to štu su centri za socijalni rad različito tumačili dokumentaciju kao dokaz za ispunjenost uslova za korišćenje sredstava iz Alimentacionog fonda.

Ministarstvo finansija je, na osnovu mišljenja zaštitnice imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, donijelo odluku i instrukciju da se na taj način ne mogu više isplaćivati sredstva iz Alimentacionog fonda.

Od februara ove godine, djeca i roditelji nijesu mogli da ostvaruju prava koja im pripadaju iz ovog zakona.

Izvor: Dan

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.