Slučaj „Florida“: Kokainska ruta išla i preko zapadne Afrike

foto: Uprava policije

Suđenje Italijanu Lućijanu Kamporeziju i crnogorskim državljanima, optuženim za međunarodni šverc kokaina i organizovani kriminal, kreće 15. februara pred Višim sudom u Podgorici. Sudski proces u slučaju, u medijima poznatom kao „Florida”, na jesen prošle godine odložen je nakon zahtjeva advokata odbrane.

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore podiglo je optužnicu protiv ove kriminalne grupe, koju čini 27 članova, zbog šverca kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Pripadnici grupe bili su Italijani, državljani Crne Gore, ali i srpski državljani Stefan Martinović i Aleksandar Dimitrijević, čije je prethodno ime Saša Jeremić.

Tereti se i 11 optuženih koji su na izdržavanju višegodišnjih zatvorskih kazni na Arubi, pošto su ih tamošnje vlasti uhapsile u februaru 2020. godine na brodu „Aressa” kojim su pokušali da prokrijumčare 5,1 tonu kokaina u Evropu.

Aktivnosti nadležnih organa Crne Gore i njihovih međunarodnih partnera rezultirale su otkrivanjem i zapljenom 593 kilograma kokaina na brodu „Jemeja”, krajem maja 2019. godine, u luci Horta, u Portugalu, 411 kilograma kokaina na brodu u teritorijalnim vodama Obale Slonovače i 5.108 kilograma kokaina, na brodu ‘Aressa’, tokom februara 2020. godine. To su naveli ranije iz Specijalnog državnog tužilaštva.

Prema navodima optužnice, kriminalna organizacija koju je formirao Kamporezi, djelovala je od 2017. do 2020. godine u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Brazilu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kraljevini Španiji i na teritoriji Karipskih ostrva (Aruba, Sab, Antigve i Barbude, Sv. Eustahije Sv. Martina), Portugala, Azorskih ostrva na Atlantiku i teritorijalnim vodama Obale Slonovače.

Po ranijim informacijama iz policije, mornarica zapadnoafričke države Obale Slonovače je u februaru 2020. godine, na jednom brodu zaplijenila 411 kilograma kokaina i uhapsila pet državljana Gane i dvojicu državljana Slovenije. Kao organizator šverca naveden je državljanin Italije Lučijano Kamporesi. 

Crnogorsko tužilaštvo je Višem sudu u Podgorici predalo prošle godine optužnicu protiv 27 okrivljenih u akciji „Florida I“. Optužnica je predata Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminla, korupcije, terorizma i ratnih zločina.

Kako navode u saopštenju, optužnica je predata protiv 27 okrivljenih: L.C., F.R., D.G., N.P., N.G., S.M., R.V. I.A., J.V., M.R., B.V., M.L., J.E., S.A., S.M.2, A.D., Ž.D., M.Đ., V.R., T.B., N.M., V.L., N.M.2, A.M., D.Ž., D.M., Z.G., za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, a protiv okrivljenih F.R. i N.P. i za krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, a okrivljenog D.G. i za dva krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. 

Izvor: RTCG

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.