„Smrt i njeni hirovi“ premijerno izvedena u Crnogorskom narodnom pozorištu

Predstava „Smrt i njeni hirovi“, prema Žozeu Saramagu, u dramatizaciji i režiji Lidije Dedović, premijeno je izvedena sinoć na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta.

Adaptaciju potpisuje Kata Đarmati, dramaturškinja je Stela Mišković, kompozitorka Irena Popović-Dragović, scenografiju i dizajn svjetla radio je Branko Hojnik sa asistentkinjom Andrejom Rondović. Kostimografkinja je Lina Leković, pokret je radio Gregor Luštek, instruktora stepa Vera Tsarikovskaia, asistentkinja režije Anđelka Nenezić. Izrada maski povjerena je Ivanki Vani Prelević, lektorka je Jelena Šušanj, a izvršna producentkinja Nela Otašević.

Uloge tumače: Nada Vukčević, Dejan Ivanić, Ana Vučković, Julija Milačić Petrović Njegoš, Jadranka Mamić, Nikola Perišić, Omar Bajramspahić, Lazar Dragojević; Predrag Pavićević. Muzičari su Marija Mitrović i Mladen Nikčević.

“Ovaj sjajni, slojeviti i britki pisac za osnovu svoje priče uzima nevjerovatnu okolnost – besmrtnost naroda, ali ta okolnost obavezuje na autentično suočavanje sa opakom stvarnošću, tj. ukazuje nam na jasno razrezane anomalije društva, svijeta, pojedinca. Da li je moguće da se svijet ponaša kao da je besmrtan i svemoćan i da nas niti savjest, niti strah, niti moral više ne opominju? Saramago je pisao ovaj roman 2005. godine, a danas srce njegove autentične priče, događanja i stavova, ubrzano i nažalost tačno kuca aktuelnu istinu o današnjem svijetu i vremenu” obrazložila je rediteljka Lidija Dedović.

Glumica Nada Vukčević je rekla da Saramagovo davanje lica Smrti  koju ona igra u predstavi, pomaže kod komparacije sa nama samima. “Ako si ti smrt i nešto mistično što postoji, a ne postoji, mi kao ljudi nećemo moći da se nosimo sa tim. Ali ako tu smrt stavimo u neko tijelo, onda možemo da napravimo to neko suočenje sa nama samima. Saramago je htio da iznese suštinu umiranja ali jedino nakon svega što ostaje je umjetnost, to jedino preživi. Zato smrt nije mogla da ga ubije i zato se u njega i zaljubila. Ona se zaljubljuje u nešto jednostavno i prosto, a čovječno, za razliku od ostalih likova u predstavi” kazala je Vukčević nakon premijere.

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.