Spajić: MMF potvrdio ispravnost programa Evropa sad 1, idemo dalje i sprovodimo ES2

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić izrazio zadovoljstvo jer je, kako je rekao „Srikant Seshadri, šef misije MMF- a, danas potvrdio ispravnost programa Evropa sad 1 i načina na koji je sproveden, uprkos velikom protivljenju sa raznih adresa.

Spajić je govorio na zajedničkoj konferenciji za medije misije Međunarodnog monetarnog fonda, Vlade Crne Gore i Centralne banke Crne Gore, na kojoj je, između ostalog, bilo riječi i o efektima programa Evropa sad 1.

– Program je uticao na povećanje zarada, ali je imao i brojne druge pozitivne efekte. Idemo dalje. Isti epilog očekujemo i kada sprovedemo program Evropa sad 2 – poručio je Spajić.

Tokom izlaganja premijer je kazao da sve zaključke Misije MMF-a Vlada Crne Gore uzima kao osnov za kreiranje buduće fiskalne strategije.

– Ako znamo da Crna Gora nije donijela Fiskalnu strategiju od 2021. godine i Strategiju upravljanja javnim dugom od 2018. godine, jasno je da je to pitanje jedno od najvećih prioriteta ove Vlade – istakao je on.

Spajić je kazao da Vlada nije imala vremena da, usljed kratkih rokova, sve mjere implementira u Budžet te istakao da će dodatne mjere fiskalne konsolidacije biti sastavni dio Fiskalne strategije.

 – Na tom planu očekujemo tehničku podršku MMF-a koji posjeduje veliko iskustvo i ekspertizu – poručio je premijer.

Na konferenciji je bilo riječi i o budućim zaduženjima, a predsjednik Vlade je poručio da će se država zaduživati samo u skladu sa onim što je planirano budžetom, te da je za otplatu starih dugova ove i naredne godine potrebno po pola milijarde eura godišnje.

– To zaduženje je predviđeno budžetom, a realizovaće se onda kada za to budu najpovoljniji uslovi na tržištu – poručio je on.

Izvor: Dan

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.