Spajić sa premijerom Islanda: Male zemlje ne moraju biti slabe

Foto: Kabinet predsjednika Vlade CG

Tokom boravka u Vašingtonu predsjednik Vlade Milojko Spajić sastao se sa premijerom Islanda Bjarnijem Benediktsonom sa kojim je razgovarao o bliskoj saradnji u okviru NATO-a i jačanju bilateralnih odnosa za koje, saglasni su, postoji obostrana spremnost.

“Crna Gora visoko cijeni činjenicu da je Island prva država koja je priznala nezavisnost Crne Gore kao i prva država koja je ratifikovala Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, te na tim pozicijama vidimo prostor za unapređenje naše saradnje”, poručio je Spajić.

Upoznavši sagovornika sa planovima Vlade, on je kazao da je u narednim mjesecima prioritet da Crna Gora pristupi jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA). Spajić je podsjetio da je Centralna banka u ime države nedavno podnijela i formalnu aplikaciju.

“Naša privreda u ovom trenutku trpi ogromna opterećenja, zato Crna Gora ne smije izgubiti ni jedan jedini dan. Činimo sve da u kratkom roku stvari dovedemo u red”, poručio je Spajić.

Pemijer Islanda Bjarni Benediktson je istakao da je ekonomski orijentisana politika Vlade ispravan pravac na koji treba da se fokusiraju sve zemlje, posebno male poput Islanda i Crne Gore.

“Island je primjer da mala ne znači i slaba zemlja. U tom smislu, vaša ekonomska logika je najbolji put za Crnu Goru. Naše male države pokazuju da kontrolišu svoju sudbinu” kazao je Islandski premijer. 

Benediktson je istakao i to da se Crna Gora sve snažnije pozicionira kao kredibilan partner “sa kojim svi žele snažniju saradnju”. To je, kako je kazao, zasluga Vlade koja je od formiranja imala zapažene rezultate na unutrašnjem ali i spoljnopolitičkom planu.

“Čestitam Vam, premijeru. Entuzijazam kojim pristupate poslu je očigledan i veliki je podsticaj za Vašu zemlju” kazao je premijer Islanda.

Sagovornici su ocijenili da dvije zemlje mogu snažnije sarađivati u oblasti aviosaobraćaja, kao dio strategije za dalji turistički razvoj i pristup novim tržištima. 

Na sastanku je ocijenjeno da je održavanje Samita u Vašingtonu na 75. godišnjicu od osnivanja Saveza istorijski trenutak koji dolazi “u ključnom momentu za transatlantsku bezbjednost”. Stoga je, kako su ocijenili, potrebno da NATO odgovara jedinstvom i odlučnošću – jačajući odbranu i odvraćanje, pružajući podršku Ukrajini i unapređujući globalna partnerstva.

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.