Srbija: Registrovan 31 slučaj majmunskih boginja

U periodu od 17. juna, kada je registrovan prvi slučaj u Srbiji, do 17. avgusta 2022. godine registrovan je 31 potvrđeni slučaj obolijevanja od majmunskih boginja, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Svi zaraženi su osobe muškog pola, uzrasta 21 do 44 godine.

Registrovani slučajevi su sa Beogradskog (27), Južnobačkog (1), Južnobanatskog (1), Sremskog (1) i Nišavskog (1) okruga. 

“Prema informacijama teritorijalno nadležnih instituta/zavoda za javno zdravlje koji su vršili epidemiološko istraživanje, sve osobe su razvile tipičnu kliničku sliku oboljenja s razvojem ospe, temperature i drugih simptoma i znakova infektivne bolesti”, navodi se u saopštenju. 

Za tri osobe bilo je potrebno liječenje u bolničkim uslovima, dok su ostale na kućnom liječenju. 

U svijetu je zaključno sa 7. avgustom 2022. godine, prema posljednjem publikovanom biltenu Svjetske zdravstvene organizacije, bilo registrovano 27.814 laboratorijski potvrđenih slučajeva i 11 smrtnih ishoda u vezi sa majmunskim boginjama u 89 zemalja, odnosno teritorija.

“Epidemiološki rizik je u Evropskom regionu ocijenjen kao visok, a u Afričkom regionu kao umjeren. Prvi put se tokom aktuelne epidemije registruju smrtni ishodi van Afričkog kontinenta na kome je bolest do sada bila endemska, i to dva u Španiji i po jedan u Brazilu i Indiji”, navodi “Batut”. 

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti je objavio da je do 15. avgusta 2022. godine u zemljama Evropske unije, Zapadnog Balkana i Turskoj registrovano ukupno 15.659 potvrđenih slučajeva. Najviše oboljelih je prijavljeno u Španiji (5.179), Njemačkoj (3.142), Francuskoj (2.673) i Holandiji (1.029).

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me