Stjepović na NATO Parlamentarnom samitu: Moramo ostati okupljeni oko vrijednosti demokratije i slobode

Foto: Skupština CG

Moramo ostati okupljeni oko vrijednosti demokratije i slobode, poručio je Duško Stjepović.

Neposredno prije NATO Samita, u Vašingtonu je 8-9. jula organizovan NATO Parlamentarni Samit, na poziv rukovodstva Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, a koji je, između ostalih, okupio i predsjednike parlamenata iz 23 države članice.

Skupštinu Crne Gore su predstavljali šef Delegacije, Duško Stjepović i njen član, Nikola Rakočević.

Ovaj skup je predstavljao jedinstvenu priliku za prezentaciju parlamentarne dimenzije Alijanse i potvrdu stavova savezničkih parlamenata o ključnim prioritetima za Alijansu.

– Ovim povodom, prvog dana skupa, organizovan je susret učesnika Parlamentarnog samita u zgradi Kapitola, kojem je prisustvovao odlazeći generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, dok je drugog dana održan sastanak tokom kojeg su se učesnicima obratili predsjednici parlamenata i šefovi stalnih delegacija u Parlamentarnoj skupštini NATO, koji su iznijeli ključne stavove vezano za aktuelna pitanja bezbjednosnog karaktera na globalnom planu – navode u saopštenju Skupštine.

Učesnicima skupa ispred Crne Gore obratio se poslanik i predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Duško Stjepović, koji je, u najznačajnijem, podsjetio da Parlamentarna skupština NATO-a postavlja zajedničke i univerzalne vrijednosti u središte odluka koje donosi, a koje predstavljaju preporuke Sjevernoatlantskom savezu na koji način da odgovori na hitne izazove našeg vremena, imajući u vidu da demokratija i sloboda predstavljaju zajedničke vrijednosti svih. Istakao je da suočene s trajnom prijetnjom od terorizma i nestabilnosti, sajber i hibridnih napada i dezinformacija, države članice NATO svoj odgovor moraju temeljiti na predanosti temeljnim vrijednostima demokratije, vladavine prava, slobode i poštovanja ljudskih prava.

Značajnim je ocijenio da je za ostajanje na ovom putu važno potvrditi dugoročno ulaganje u odbranu i jačanje Saveza, te snaženje parlamentarne diplomatije, dok zakonodavne institucije aktivno ispunjavaju svoje uloge nosilaca demokratije i poretka utemeljenog na pravilima.

Na kraju, Stjepović je konstatovao da jedan od političkih prioriteta Crne Gore u okviru Saveza jeste zagovaranje evropske i evro-atlantske perspektive za cijeli Zapadni Balkan, imajući u vidu strateški značaj našeg regiona za cijelu evro-atlantsku zonu.

Izvor: Dan

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.