Stoltenberg: Članstvo Švedske će nas sve učiniti snažnijim i sigurnijim

Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je odluku mađarskog parlamenta da ratifikuje ulazak Švedske u Alijansu, navodeći da će članstvo te skandinavske zemlje sve učiniti snažnijim i sigurnijim.

On je rekao da su sada svi saveznici odobrili ulazak Švedske u u NATO.

„Sada, kada su svi saveznici odobrili ulazak, Švedska će postati 32. članica saveza. Članstvo Švedske će nas sve učiniti snažnijim i sigurnijim“, naveo je Stoltenberg na društvenoj mreži X.

Odobrenje mađarskog parlamenta za pristupanje Švedske NATO pozdravila je i američka vlada.

„Željeli bismo da poželimo dobrodošlicu Švedskoj uz Finsku u NATO alijansu vrlo, vrlo brzo“, rekla je portparolka Bijele kuće Karin Žen Pjer, prenio je Rojters.

Ona je ohrabrila mađarsku vladu da brzo završi proces za omogućavanje ulaska Švedske u NATO.

Nakon odluke Mađarske, očekuje se da će NATO potvrditi ulazak Švedske najkasnije do jula kada je zakazan i naredni samit u Vašingtonu.

Dokument o ulasku Švedske u NATO, nakon što ga je ratifikovala Mađarska, biće poslat američkom Stejt Dipartmentu koji će takođe staviti svoj potpis na dokument i deponovati ga zajedno s ostalim dokumentima zemalja članica NATO-a.

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.