Studija UNESCO-a: Novinari da izvještavaju o vještačkoj inteligenciji sa jasnoćom i odgovornošću

Foto: PR Centar

Novinari/ke bi trebalo da izvještavaju o vještačkoj inteligenciji (VI) sa jasnoćom i odgovornošću, posebno ističući njen brz razvoj, etičke dileme koje sa sobom nosi i značaj pravilnog informisanja javnosti, a važno je i da provjere informacije koje prenose i izbjegavaju senzacionalizam.

To se navodi u UNESCO studiji „Priručnik za nastavnike novinarstva – Izvještavanje o vještačkoj inteligenciji“, koju je preveo i objavio Medijski savjet za samoregulaciju (MSS), u sklopu UNESCO projekta „Izgradnja povjerenja u medije u Jugoistočnoj Evropi: Podrška novinarstvu kao javnom dobru“, koji je podržala Evropska unija.

„Razvoj i kontrola VI imaju uticaj na čitavo društvo. To znači da izvještavanje o VI mora informisati publiku o implikacijama same tehnologije, koje sežu izvan samog novinarstva. To na primjer obuhvata izvještavanje o dinamici moći u promjenjivom odnosu između kompanija, državnih organa, građana i racunarskih čipova, kao i između podataka i algoritama“, kaže se u saopštenju MSS.

Ukazali su da dok mnoge primjene VI služe javnom interesu, novinarima treba uvid i ekspertiza da upozore na aspekte poput isključenja, nejednakih prednosti i kršenja ljudskih prava.

„U okviru svoje serije o obrazovanju u novinarstvu, UNESCO-v međunarodni program za razvoj i komunikacija (IPDC) podržao je Svjetski savjet za novinarsko obrazovanje u naručivanju ovog priručnika koji se bavi izvještavanjem o vještačkoj inteligenciji. Cilj je da se inspirišu i osnaže edukatori u novinarstvu kako bi pomogli studentima novinarstva i aktivnim novinarima da se na najbolji nacin nose s jednim od glavnih pitanja našeg vremena“, navodi se u saopštenju MSS.

Pojašnjava se da je jačanje novinarskog obrazovanja jedan od ključnih rezultata koje želi da postigne IPDC, jedinstveni međuvladin program unutar sistema UN-a koji je specijalizovan za razvoj medija.

„Vještačka inteligencija danas značajno utiče na različite sfere društva, uključujući ekonomiju, obrazovanje, zdravstvo i mnoge druge oblasti. Ključno je da novinari/ke provjere informacije koje prenose i izbjegavaju senzacionalizam. Medijski savjet za samoregulaciju Crne Gore, kroz publikaciju „Priručnik za nastavnike novinarstva: Izvještavanje o vještačkoj inteligenciji“, ističe važnost korišćenja jednostavnih primjera i jasnog jezika u izvještavanju“, kaže se u saopštenju. 

Iz MSS su pojasnili da priručnik pruža praktične savjete i smjernice kako bi novinari/ke mogli bolje razumjeti i prenijeti složene teme vezane za vještačku inteligenciju na način koji je pristupačan široj publici.

PR Centar

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.