Sud u Beogradu odlučio: Skaj će biti dokaz na sudu, koristio je Belivuk i navodno Šarić

Veljko Belivuk

Vijeće Specijalnog suda u Beogradu, koje vodi postupak protiv bivšeg inspektora SBPOK Božidara Stolića i Beranca Filipa Golubovića, donijelo je odluku da presretnuta Skaj komunikacija, koja je srpskom pravosuđu dostavljena putem međunarodne pravne pomoći iz Francuske, može da se koristi kao dokaz!

Ovo je prva takva odluka poslije dešifrovanja tajne komunikacije sa aplikacije Skaj i pribavljanja dokaza iz Francuske, koji su ključni i u postupku protiv grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, ali i u postupku koji je pokrenut protiv Darka Šarića, piše Kurir.

“Komunikacija putem Skaja se pojavljuje u nekoliko predmeta koji su pokrenuti od prošle godine i predstavlja jedan od ključnih dokaza. U javnosti je već poznato da je Belivukova grupa preko te aplikacije ugovarala ubistva, otvoreno ih komentarisala, mamila žrtve, a onda su čak preko ove aplikacije, za koju su vjerovali da je tajna, slali slike ubijenih, ali i njihovih masakriranih tijela. Preko Skaja, koji su očito koristile sve kriminalne grupe, čak su i vrbovali žrtve”, podsjeća sagovornik Kurira.

On napominje da je bilo očekivano da će odbrana u svim predmetima zahtjevati da se ovi dokazi odbace kao nezakonito pribavljeni, jer nije postojala naredba suda o tajnom praćenju.

Suđenje bivšem inspektoru Božidaru Stoliću nastavljeno je pregledanjem pisane dokumentacije, među kojom je i rokovnik pronađen kod njega prilikom hapšenja.

“U ovom rokovniku evidentirane su sve radnje koje je kao policijski službenik preduzimao. Evidentirana su imena i prezimena, ali se vidi da nema nijednog imena i prezimena onih ljudi koje je proveravao u sistemu”, objasnio je tužilac Saša Ivanić zbog čega je rokovnik ispisan rukom važan za dokazivanje navodnih zloupotreba koje je, kako se sumnja, počinio bivši inspektor.

Podsjetimo, osim odavanja tajni iz istraga Belivukovom klanu, Stoliću se na teret stavlja i da je provjeravao u policijskom sistemu određene ljude kako bi za novac drugooptuženom Filipu Goluboviću javljao da li za njima postoji potraga.

Sudija Zoran Šešić juče je obrazložio u Specijalnom sudu da se odluka koja je juče saopštena odnosi samo na postupak koji on vodi, protiv Stolića i Golubovića. Podsjetimo, tužilaštvo tvrdi da su oni bili dio kriminalne grupe Veljka Belivuka, kao i da je bivši inspektor SBPOK za novac odavao tajne o tome protiv koga je raspisana potraga, koje se radnje preduzimaju, ali i da poslije uviđaja u kući strave u Ritopeku “ima tragova krvi Gorana Veličkovića, Zdravka Radojevića i Milana Ljepoje“. Navodno, Berancu je poslije hapšenja Belivuka 4. februara 2021. poslao poruku da se on “dobro drži i da ništa ne govori”.

“Odluka se odnosi samo na ovaj, ne na druge predmete. Odbija se zahtjev odbrane da Skaj komunikacija ne bude korišćena kao dokaz. Mi smo razmatrali predlog i odlučili da ovaj dokaz prihvatimo. Smatramo da je pribavljen na zakonit način, zamolnicom od francuskih državnih organa. Data je dozvola od strane istražnog sudije iz Pariza za pribavljanje i ovo veće smatra da je pribavljen na zakonit način”, rekao je juče sudija Šešić.

Podsjetimo, tokom istrage protiv Belivukovog klana, prema tvrdnjama istražitelja, pronađena je prepiska u kojoj on otvoreno sa ostalim osumnjičenima komunicira o tome da mu “treba odmor od ubijanja”, ali i poruke Marka Miljkovića, koji je nepoznatoj osobi slao fotografije iskasapljenih tijela u Ritopeku.

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me