Suđenje za šverc kokaina na „Jadranu“: Glavni svjedok tužilaštva odustao od prethodne izjave

foto: Vijesti/Siniša Luković

U Višem sudu u Podgorici u nastavku suđenja optuženima za šverc oko 60 kilograma kokaina koji je pronađen na školskom vojnom brodu „Jadran“, danas je, na predlog advokata Marka Damjanovića, krivično vijeće kojim predsjedava sudija Zoran Radović ukinulo pritvor okrivljenom Dejanu Rovčaninu.

Danas je saslušan svjedok saradnik Miloš Kulić, koji je bio glavni svjedok tužilaštva. On je danas odustao od prethodne izjave koju je dao u istrazi Specijalnom tužilaštvu, kojom je označio učesnike u švercu kokaina, prenose Vijesti.

U kratkom obraćanju sudu, Kulić je izjavio da je ranije izjavu dao u strahu.

„Prethodnu izjavu sam dao pod prijetnom i silom. Bio sam u strahu“, izjavio je Kulić. Nije objašnjavao ko mu je prijetio.

Advokati odbrane nisu imali pitanja i primjedbi na njegov iskaz.

Državna tužiteljka Jelena Protić u Specijalnom državnom tužilaštvu predložila je da mu se ukine status svjedoka saradnika. Nakon toga sud je donio rješenje kojim je Kuliću ukinut status svjedoka saradnika.

U optužnici specijalnog tužioca se navodi da su za šverc oko 60 kilograma kokaina okrivljeni Vladimir M. Račić, koji je u bjekstvu, Dejan D. Rovčanin, Duško V. Radenović, Radomir R. Osmajić i Vojin M. Stupar.

Prema navodima optužnice, u cilju realizacije kriminalnog plana, okrivljeni Duško Radenović zajedno sa Milošem Kulićem, stariji vodnik u Ratnoj mornarici Crne Gore, koji je rješenjem Višeg suda u Podgorici određen za svjedoka saradnika, su 17. aprila 2019, po prethodnom dogovoru, sa umišljajem podstreknuti na izvršenje krivičnog djela od okrivljenih Račića i Rovčanina.

Okrivljeni Račić i Stupar su kao saizvršioci izvršili krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojne droge u sticaju sa nedozvoljenim držanjem oružja, dok je i Radenović počinio ista krivična djela.

Okrivljeni Račić i Rovčanin su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a, stav 1, a okrivljeni Radenović, Osmajić i Stupar stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a, stav 2, krivičnog zakonika Crne Gore.

Suđenje će se nastaviti 12. decembra.

Izvor: Vijesti

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.