Sudske presude „odnijele“ 80 miliona eura iz državnog budžeta

Ministar javnu uprave Maraš Dukaj nedavno rekao da bi trebalo da se izmijeni Zakon o državnim službenicima i namještenicima, te najavio otpuštanja, a da bi se sprovela reforma javne uprave.

Međutim, važno je reći da je država za nepunih pet godina platila čak 80 miliona evra zbog sudskih presuda, a buduće presude i novi izdaci po osnovu njih mogu dodatno opteretiti budžet.

Reforma se mora sprovesti na način na koji će se minimizirati dalji izdaci, poput otpremnina na koje zaposleni po zakonu imaju pravo, te zbog neiskorišćenih odmora, prekovremenog rada i slično.

Put do reforme je trnovit, a ministar Dukaj je (14. decembra 2023. godine) prilikom susreta sa italijanskom ambasadorkom rekao da Ministarstvo javne uprave preduzima konkretne korake u reformi javne uprave i digitalnoj transformaciji Crne Gore, pružajući digitalne usluge koje jačaju kapacitete javne uprave čineći je efikasnom i transparentnom.

Reforma se pominje godinama, a da li će ministar Dukaj i 44. Vlada krenuti u taj poduhvat ili će samo pripremiti uslove za reformu, koju će sprovesti 45. Vlada, ostaje da vidimo.

Izvor: Borba

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.