Švedska odlučila da podnese zahtjev za članstvo u NATO-u

Foto: Ilustracija

Švedska premijerka Magdalena Anderson objavila je danas da će se Švedska pridružiti Finskoj u podnošenju zahtjeva za članstvo u NATO-u, u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu.

Ta istorijska promjena, poslije više od 200 godina vojne neutralnosti Švedske, vjerovatno će izazvati burne reakcije vlade ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Odlukom da postupi kao njoj susjedna Finska i da podnese zahtjev za članstvo u NATO-u, Švedska napušta politiku vojne neutralnosti zbog ruske invazije na Ukrajinu, izjavili su danas švedski zvaničnici, prenosi RTCG.

Premijerka Magdalena Anderson nazvala je tu odluku “istorijskom promjenom bezbjednosne politike” Švedske, tokom obraćanja poslanicima u Stokholmu.

Anderson je rekla da su zemlji potrebne “formalne garancije bezbjednosti koje sa sobom nosi članstvo u NATO-u” i dodala da će Švedska postupiti isto kao Finska koja je juče objavila da će aplicirati za ulazak u zapadnu alijansu.

Ona je kazala da će Švedska imati najbolju odbranu kao članica NATO-a i da nema razloga za “vjerovanje u to da će se trend (postupaka Rusije) promijeniti u doglednoj budućnosti”.

Vladajuće švedske socijaldemokrate promijenile su stav u vezi sa neutralnošću zemlje, čime je formirana jasna parlamentarna većina po pitanju ulaska u NATO.

Javno mnjenje Švedske i Finske ranije je bilo čvrsto protiv ulaska u NATO, ali je podrška tome naglo porasla nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me