Svijet ima novog velikog teniskog šampiona, Karlos Alkaraz srušio i Novaka Đokovića

Novak Đoković

Kada na jednom Mastersu pobijedite Rafaela Nadala i Novaka Đokovića, dvojicu od trojice najboljih u teniskoj istoriji, a imate samo 19 godina jasno je da ste već veliki šampion i da je svijet dobio novog idola – Karlos Alkaraz (Carlos Alcaraz) je nakon 3.35 minuta iscrpljujuće igre pobijedio sa 6:7 (4), 7:5, 7:6 (5).

Odmah na startu meča Alkaraz je napravio brejk, pošto je na 30:30 linijski sudija pogriješio na štetu Đokovića, poen je ponovljen, a to koristi španski teniser i oduzima najboljem teniseru svijeta servis.

U narednom gemu Alkaraz je rutinski poveo 2:0, ali je u sljedeća tri svoja gema davao Đokoviću po jednu priliku za brejk, koju je srpski teniser iskoristio pri rezultatu 3:4 i izjednačio rezultat.

Imao je Đoković 6:2 u taj-breku,  ali je Alkaraz uspio da se vrati u igru i stigne do 6:5, ipak snage za potpun povratak nije imao i najbolji teniser svijeta je poveo 1:0.

U drugom setu Đoković je prvi put Alkarazu zaprijetio u sedmom gemu, nakon što je u prethodnom spasio brejk loptu. Španski teniser je na 30:30 odigrao fantastično skraćenu loptu forhendom, a potom u narednom poenu poveo 4:3.

Imao je Đoković u devetom gemu prvu brejk loptu u drugom setu, koja je imala težinu meč lopte, ali je Alkaraz fantastično servirao. U naredno poenu Alkaraz je ponovo skratio loptu, srpski teniser prvi put stigao , ali je Karlos na mreži bio spretniji.

Alkaraz se izvukao iz neugodne situacije, a onda je publika proključala, a španski teniser je dodatno raspirio strasti na tibinama  – 5:4.

Odjednom je atmosfera više ličila onoj na “Santijago Bernabeu” nego teniskoj na stadionu “Manolo Santana”…

I u 11.gemu je Đoković stigao do brejk lopte, ali je Alkaraz ponovo odigrao kratku loptu, srpski teniser je stigao, ali je poslao loptu u aut preko servis linije.

A u 12.gemu Alkaraz dolazi do 0:30, prvo je odigrao skraćenu loptu koju Đoković stiže, ali ne uspjeva da je vrati u polje, u narednom Đoković skraćuje, ali Alkaraz stiže i osvaja pojen, potom srpski teniser šalje loptu u mrežu za tri set lopte rivala.

Alkaraz je ponovo fantastično skratio loptu, Đoković stigao da vrati u polje španskog tenisera, ali je poen pripao ljubimcu publike i 7:5, odnosno 1:1. Oba seta trajala su duže od sata, ukupno dva sata i sedam minuta.

U trećem genu trećeg seta Đoković je dva poena poklonio Alkarazu nedovoljno agresivnim udarcima i Španac je stigao do prve brejk lopte, potom i druge.

Đoković je obje spasio dobrim servisima na koje Alkaraz nije imao odgovor. Usljedila je dupla servis greška na gem loptu, potom aut i Alkarazova skraćena lopta koju je napokon stigao Đoković i izborio novi đus, pa ubrzo 2:2.

Imao je Đoković na 3:3 novu brejk loptu, ali je Alkaraz opet dva puta odlično odservirao. Usljedio je odličan drugi servis, pa drop koji je Đokvić stigao i osvojio poen. Ipak, Alkaraz se izvukao servisima i ponovo poveo, sada sa 4:3.

Đoković je opet pritisao u devetom gemu, na 0:30 imao veliku priliku za tri brejk lopte, ali čistu loptu poslao u mrežu, potom je Alkaraz u narednom poenu skratio još jednom Đoković stigao i poslao loptu u aut. Alkaraz se opet izvukao, a tribine stadiona “Manolo Santana” su još jednom proključale.

Nakon tri sata i 12 minuta Alkaraz je stigao prvi put do meč lopte na 30:40, publika je ometala Đokovića, dala mu priliku da malo predahne i usljedio je as!

Mučio se Đoković nakon toga još neko vrijeme, a onda nakon pet đuseva na četvrtu gem loptu riješio rebus servisa na prednost stranu i izjednačio na 5:5. Taj gem je trajao skoro deset minuta.

Naredna dva gema nije bilo drame, o pobjedniku je odlučivao taj-brek, valjda je tako i najpravednije.

Na 2:0, Alkaraz je pokušao još jednom skraćenom loptom, ali je Đoković stigao…i na 1:3 vratio mini brejk za nastavak drame.

Alkaraz ponovo pravi mini brejk za 4:2, ali Đoković vraća za 5:4, međutim Đoković nikako ne uspjeva da osvoji svoj prvi servis od dva u taj breku i Alkaraz dolazi do dvije meč lopte nakon tri sata i 35 minuta.

Srpski teniser je smanjio na 6:5, a Alkaraz prvi put imao meč loptu na svoj servis, odservirao odlično i pobijedio…

Alkaraz je stigao u svoje drugo masters finale, prvo je riješio usvoju koristi, pošto je u Majamiju savladao Kaspera Ruda. Sada mu je ostalo da odmori od maratona i sačeka pobjednika meča Stefanos Cicipas (Stefanos Tsitsipas) – Aleksander Zverev.

Alkaras je bio agresivniji, imao je 51 viner i 57 neiznuđenih grešaka, a Đoković skoro dvostruko manje – 24 i 31.

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me