Tajpej: Kineski avioni simulirali napad na Tajvan; Peking: Međunarodna zajednica da odgovori na pritiske SAD

Foto: T portal

Kineski avioni i brodovi izveli su vježbe simulacije napada na glavno tajvansko ostrvo, saopštilo je tajvansko Ministarstvo odbrane.

Sa druge strane Peking kaže da su vježbe transparentne i profesionalne, i u skladu sa domaćim i međunarodnim zakonima.

U saopštenju tajvanskog Ministarstva odbrane navodi se da je nekoliko grupa kineskih aviona otkriveno u Tajvanskom moreuzu i da su neki prešli liniju razgraničenja, prenosi Rojters.

Tvrde da su kineski avioni izveli vježbe simulacije napada na glavno tajvansko ostrvo.

Kako bi odgovorila na te manevre, vojska je emitovala upozorenje i koristila snage za vazdušno izviđanje, pomorske brodove i obalske rakete, piše u saopštenju.

U međuvremenu, Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je i da je kasno sinoć ispalilo rakete kako bi upozorilo na sedam dronova koji su letjeli iznad tajvanskih ostrva Kinmen i neidentifikovane letjelice koje lete iznad ostrva Macu.

Ističu da su trupe u stanju pripravnosti u obije oblasti, koje se nalaze nedaleko od obale kontinentalne Kine.

Peking je ove nedjelje započeo velike vojne vježbe kao odgovor na posjetu Tajvanu predsjednice Predstavničkog doma Američkog kongresa Nensi Pelosi, navodi britanska agencija.

U današnjem saopštenju objavljenom na sajtu kineskog Ministarstva spoljnih poslova navodi se da međunarodna zajednica mora da se ujedini protiv “nepromišljenog” pritiska SAD i njihovog miješanja u unutrašnje stvari drugih zemalja.

“Ako ignorišemo miješanje u naše unutrašnje stvari, svijet će se vratiti zakonu džungle, a Vašington će bezobzirnije koristiti silu da maltretira druge zemlje. Ne možemo dozvoliti SAD da ponovo preduzmu slične korake. Sve zemlje treba da se ujedine kako ne bi dozvolile da se ovakve stvari dešavaju”, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, prenosi Tas.

Vang Ji je vježbe koje sprovodi Kineska narodnooslobodilačka armija (PLA) u blizini Tajvana opisao kao “transparentne i profesionalne”, ocijenivši da su one u skladu sa domaćim i međunarodnim zakonima.

“Odlučno ćemo čuvati suverenitet i teritorijalni integritet Kine i odvratiti pokušaj SAD da iskoriste Tajvan za kontrolu Kine”, zaključio je kineski ministar spoljnih poslova.

Sjeverna Koreja nazvala je Nensi Pelosi “najgorim rušiteljem međunarodnog mira i stabilnosti”, optuživši je da je podsticala antisjevernokorejsko raspoloženje i razbjesnela Kinu tokom svoje azijske turneje ranije ove nedelje.

Džo Jong Sam, generalni direktor odeljenja za štampu i informisanje sjevernokorejskog Ministarstva spoljnih poslova, danas je osudio posjetu Nensi Pelosi granici između dviju zemalja i njene antisjevernokorejske stavove.

Džo je nazvao poslanicu Pelosi “najgorim rušiteljem međunarodnog mira i stabilnosti” i dodao da je njeno ponašanje u Južnoj Koreji “jasno pokazalo neprijateljsku politiku Bajdenove administracije prema Sjevernoj Koreji”.

“Bila bi fatalna greška za nju da pomisli da može da dođe na Korejsko poluostrvo bez posljedica. SAD će morati skupo da plate za sve nevolje koje je izazvala kuda god da je otišla”, upozorio je Džo, prenosi AP.

Zamjenik šefa jedinice za istraživanje i razvoj Ministarstva odbrane Tajvana Ou Jang Li-Hsing pronađen je mrtav jutros u hotelskoj sobi, javaila je tajvanska Centralna novinska agencija.

Ou Jang je bio na poslovnom putu u južnom okrugu Pingtung, a dužnost je preuzeo početkom ove godine kako bi nadgledao različite projekte proizvodnje raketa.

Tajvanski Nacionalni institut za nauku i tehnologiju pokušava da uveća svoju godišnju proizvodnju raketa na blizu 500, što značajno prevazilazi dosadašnju godišnju proizvodnju, budući da Tajvan tvrdi da ga Kina sve više vojno ugrožava, navodi Rojters.

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me