Tri svakodnevne prakse su japanska tajna za dug i srećan život

Freepik

Ako vas zanima dugovječnost, vjerovatno ste čuli za plave zone, djelove svijeta s najvećim koncentracijama stogodišnjaka. Među plave zone ubraja se i Okinava u Japanu, mjesto gdje žene žive duže od žena iz svih drugih područja svijeta.

“Na Okinavi je manje raka, srčanih bolesti i demencije”, tvrdi istraživač dugovječnosti, Dan Buettner.

Stanovnici tog ostrva, koji prkose godinama, privukli su pažnju Héctora Garcíe i Francesca Mirallesa. Njih dvojica su intervjuisali više od sto najstarijih ljudi na Okinavi i u svojoj knjizi “Ikigai: The Japanese Secret to a Long and Happy Life” objavili su nekoliko načela i tehnika kojih se japanski stogodišnjaci pridržavaju. Među njima su tri svakodnevne prakse za dug i srećan život.

Bavite se aktivnostima niskog intenziteta najmanje pet minuta dnevno

Skoro svaka osoba s kojom su García i Miralles razgovarali, rekla je da redovno vježba radio taiso. Vježbe su dobile taj naziv, koji u prevodu znači radio vježbe, jer su emitovane putem radija još 1929. Emituju se i danas, svaki dan, tačno u 6:30, na jednoj od najstarijih japanskih radio stanica pod nazivom NHK Radio 1.

“Čak su i štićenici staračkog doma koje smo posjetili bili tome posvećeni pet minuta u danu, iako su neki vježbe izvodili u invalidskim kolicima”, napisali su autori u svojoj knjizi.

Jedan od glavnih ciljeva radija taiso je promovisanje jedinstva među učesnicima. Prema stranici posvećenoj fitnesu, vježbe uključuju pokrete koji bude um i mišiće, a izvesti ih može gotovo svako. Jedna od najpoznatijih radio taiso vježbi sastoji se od podizanja ruku iznad glave i kružnog spuštanja dolje.

Pronađite svrhu

Postoji japanska poslovica koja kaže: “Samo ako ostanete aktivni, poželjećete da živite sto godina.” Stanovnici Okinave to postižu pronalaženjem svog ikigaija, ili svrhe, koja ih podstiče da se usredsrede na dublji smisao života.

Budite prisutni i povremeno zaboravite na svoje brige

“Ne postoji recept za pronalaženje sreće, ali ključno je biti prisutan, poboljšati fokus i privremeno zaboraviti na svoje brige”, zaključili su u svojoj knjizi García i Miralles.

Izvor: Index.hr

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.