U spisima predmeta protiv Mijajlovića i grupe i prepiska Lazovića i Milovića

foto: Dan

U spisima predmeta protiv kriminalne grupe koju je, po sumnjama tužilaštva, formirao bivši suvlasnik „Bemaksa“ Aleksandar Mijajlović, a koja se sumnjiči za šverc cigareta, nalazi se i „skaj“ prepiska odbjeglog policijskog službenika Ljuba Milovića i nekadašnjeg tajnog agenta Petra Lazovića. Oni se sumnjiče da su počinili više teških krivičnih djela radeći za „kavački klan“, zbog čega se Lazović nalazi u pritvoru, a za Milovićem je raspisana međunarodna potjernica.

Kako je navedeno u spisima predmeta u koje je „Dan“ imao uvid, komunikacija se odvijala između dvojice policijskih službenika koji su se, između ostalog, interesovali koliko košta „komad“ u Dubaiju. U ranije pokrenutim istragama protiv Milovića i Lazovića utvrđeno je da se komunikacija o „komadu“ odnosi na kokain. Nakon njihovih razgovora, Lazović se oko nekih „detalja“ raspitivao i kod Mijajlovića.

U spisima se nalazi njihova prepiska od 30. novembra 2020. godine, kada Lazović Miloviću, navodno, šalje poruku „koliko je u dubai komad“, na šta mu je Milović odgovario „ne znam, to je tamo doživotna robija“, „ruku kidaju“. Lazović mu tada šalje: „Kažu isto da je tamo masu“, „Da aca vidim, on ima tamo jake kombinacije“, a Milović odgovara: „Vidi đe ima pozicije“, „Mogu poslati svuda“, „Đe god idu brodovi iz ekvadora ja mogu poslat“. Tajni agent tada kolegi kaže: „Pitaću ga šta da ga pitam tačno“, „Samo mi napiši. Šta tačno da ga pitam“.

„I‘ma li đe vađenje sigurno“, „Kojim slučajem“, „Zna on šta to znači“, „Dal I‘ma kontrolu u neku luku“, „Da mogu da iz kutije izvade bezbjedno“, „Pošiljku robe“, „Ja radim trenutno u roterdam“, „Radio sam instabul“, „Radio sam hamburg“, „I antverpen“, „Trenutno samo radimo roterdam“, dao je Milović uputstvo Lazoviću.

Takođe, u spisima se našla i prepiska između njih od 1. decembra 2020. godine, koja je trajala od 08:04:26 do 10:16:14. Lazović je navodno poslao poruke sadržine „Jel zanimljivo bugarska i grčka“, „Najvjerovatnije ima tu“, „On to šalje u kont sa drugom robom pa se preuzme cijeli kontejner ili se neđe po brodu pase iznese?“. Milović odgovara: „To bi bilo top“, „U od kontenjer“, „Sa drugom robom“, „Iz bugarske se mora poslat na drugo mjesto, ali to nije problem, organizovali bi“, nakon čega mu Lazović šalje: „Može i makedonija?“. Kolega ga onda pita: „Đe ima luka u makedoniju“, „Slalo za holandiju“, „Iz bugarske“, „Kamionima“, „Nije to problem“.

Lazović tada traži dodatne informacije: „A reci mi koja se roba šalje ra ro robom najčešće koja roba druga uz to“, na šta mu Ljubo Milović odgovara: „Suva kanta“, „Sve zavisi šta kažu u koju da stavimo“, „To mora da se usaglasi“, „Sa ljudima koji vade“, „u luku u koju stiže teret“, „Oni daju zeleno svjetlo i mi onda stavljamo“.

Tužilaštvu je dostavljena i prepiska između Lazovića i osobe koja je na „skaju“ koristila nalog sa pinom 50IQOW, a za koju je u spisima navedeno da se sumnja da je Mijajlović. Tako mu 30. novembra šalje porku „Jesi na mreži“, na šta mu stiže odogovor „Tu sam“. Istog dana Lazović šalje: „Imaš li đe vađenje u koju luku“, „Da nije roterdram“, „Bilo đe odakle brodovi sa ekvadora plove. imamo mogućnost iz ekvadora da pošaljemo đe oćeš“, „Tu đe imaš mogućnost da se vadi“. Takođe, 1. decembra lice koje je koristilo pin 50IQOW prosleđuje poruke koje mu je Milović slao 30. novembra i 1. decembra 2020, i to „Da li ima kontrolu u neku luku“; „da mogu da iz kutije izvade bezbjedno“, „pošiljku robe“, „ja radim trenutno u roterdamu“… i ostale poruke koje je Milović slao Lazoviću, a u kojima mu pojašnjava gdje je sve „radio“, kao i po kojem principu se postupa prilikom prevoženja „robe“ i šta se sve mora dogovarati.

Tužilaštvo je na osnovu prikupljenih dokaza utvrdilo da se iza pina 50IQOW „krije Mijajlović“. Taj zaključak opravdali su porukama između Milovića i Lazovića u kojima se spominje Aco. Takođe, presretnuta je komunikacija na skaju između osumnjičenog Dejana Jokića s osobom koja je koristila navedeni pin o putovanjima. Detalji iz razgovora se podudaraju sa zabilježenim prelazima preko granice uhapšenog Mijajlovića.

– Imajući u vidu sve prethodno navedeno, proizilazi osnovana sumnja da je Aleksandar Mijajlović lice koje je na SKAJ ECC kriptovanoj aplikaciji koristilo pin 50IQOW – navedeno je u rješenju o određivanju pritvora osumnjičenim za šverc cigara.

Iz podgoričkog Višeg suda juče je potvrđeno da je sudija za istragu Suzana Mugoša odredila pritvor od 30 dana Aleksandru Mijajloviću i još desetorici osumnjičenih za šverc cigareta koji su obuhvaćeni nedavnom akcijom Specijalnog državnog tužilaštva.

Osumnjičeni su prethodne noći sprovedeni u Istražni zatvor u Spužu.

SDT: Jokić prodavao cigarete Lazoviću

Tužilaštvo tvrdi i da posjeduju „skaj“ prepiske u kojima okrivljeni Jokić prodaje cigarete Lazoviću. Navodno, 6. decembra 2020. godine Jokić je Lazoviću predao ukupno 160 paketa cigareta različite vrste.

Nakon toga, 2. februara mu je predao još 80 paketa cigareta. Sredinom mjeseca Lazoviću je, kako tvrde iz tužilaštva, predato još 250 paketa cigareta.

Zasad se u spisima ne nalazi citirana „skaj“ prepiska Mijajlovića sa bilo kojim licem. Samo je navedeno da je preko skaja dogovarao nabavku cigareta.

Izvor: Dan

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.