Usvojena ustavna žalba Irene Radović zbog razrješenja sa mjesta viceguvernerke CBCG

Foto: PRESS

Usvojena je ustavna žalba aktuelne guvernerke Irene Radović o poništenju razrješenja sa dužnosti viceguvernerke Centralne banke Crne Gore, saopštili su njeni advokati Goran Rodić i Siniša Gazivoda.

“Ustavni sud Crne Gore utvrdio je da je Ireni Radović u sudskom postupku za poništaj njenog razrješenja sa dužnosti viceguvernerke Centralne banke povrijeđeno pravo na pristup sudu sadržano u pravu na pravično suđenje, te je ukinuo rješenje Vrhovnog suda Crne Gore kojim je 2021. godine, odbijena njena revizija”, naveli su Rodić i Gazivoda u saopštenju dostavljenom medijima.

Podsjetili su da je Skupština Crne Gore razriješila Irenu Radović 2018. godine sa dužnosti viceguvernera, a po njenoj tužbi Upravni sud se oglasio nenadležnim i predmet uputio Osnovnom sudu na odlučivanje. Takvu odluku potvrdio je tada i Vrhovni sud navodeći da suđenje treba da se odvija pred Osnovnim sudom u Podgorici.

“Nakon što je dva puta presudama Osnovnog suda u Podgorici utvrđivano da je Radović nezakonito razriješena, Vrhovni sud donio je načelni pravni stav da, uprkos ustavnom principu međusobne ravnoteže i kontrole između grana vlasti, sud ne može preispitivati zakonitost odluka o razrješenju koje donosi Skupština. Taj načelni pravni stav poslužio je da se odbaci kao nedozvoljena tužba za poništaj razrješenja, što je 2020. godine potvrdio i Vrhovni sud Crne Gore, iako je prethodno odlučio da postoji nadležnost redovnih sudova za ovaj predmet. Upravo zbog toga smo se i obratili Ustavnom sudu ustavnom žalbom koja je sada usvojena”, dodaje se u saopštenju.

Prema riječima Rodića i Gazivode Ustavni sud u odluci je, između ostalog, naveo da se načelni pravni stav nije mogao retroaktivno primijeniti na slučaj Irene Radović.

“Podsjećajući da ova pravna bitka traje već petu godinu od podnošenja tužbe i da vrijeme potvrđuje da su naši argumenti bili utemeljeni očekujemo da će u najskorije vrijeme biti stavljena tačka na ovaj slučaj i da će pravosnažno biti utvrđeno da je razrješenje Radović sa dužnosti viceguvernera bilo nezakonito”, zaključuju advokati Rodić i Gazovoda.

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.