(VIDEO) Abazović: Borimo se protiv šverca; Živković: Funkcioner URA učestvovao u švercu

Foto: RTCG

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da je Vlada odlučna da se suprostavi protiv šverca cigareta, dok iz opozicije tvrde da je u nelegalne poslove umiješan i funkcioner partije URA, koju predvodi Abazović.

To se navodi u prilogu Turkish Radio and Television Corporation World (TRT) koji je emitovan u emisiji Accros the Balkans.

Kako se navodi, u nekoliko velikih policijskih i carinskih operacija posljednjih godina, Crna Gora je zaplijenila stotine tona švercovanih cigareta. Vrijednost cigareta koje ilegalno prolaze kroz Crnu Goru procjenjuje se na oko 500 miliona dolara godišnje.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kaže da je tek 2021. on započeo neželjeni zadatak otkrivanja krijumčarske mreže. Slobodna zona Luke Bar je, kaže, glavno odredište hapšenja za šverc cigareta, to podrazumijeva veliki šverc.

“Počeli smo da detektujemo kako finkcioniše veliki šverc cigareta, odnosno kako finkcioniše pranje kontejnera u Luci Bar – preko lažnih papira, kako roba dolazi, kako se skladišti, kako se lažnim manifestima isporučuje navodno brodovima u neke druge države, a u suštini kamionima preko kapije završava prvo na teritoriji države Crne Gore, a onda preko određenih graničnih prelaza završava u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Srbiji ili nekim drugim državama”, kazao je Abazović.

Ali pored ovog, objašnjava Abazović, postoji i druga vrsta.

„Drugo je krađa robe koja je već zaplijenjena negdje, krađa robe koja se već negdje skladišti. I umjesto da bude uništena, jedan dio ode na uništenje a drugi, kada se ugase kamere i ugase svjetla, neko negdje ipak odnosi”, kazao je Abazović.

Poslanik DPS-a Danijel Živković tvrdi da je jasno da visoki funkcioner premijerove stranke učestvuje u švercu.

“To je prvorazredni skandal koji se desio u Crnoj Gori iz razloga što je predsjednik Vlade u tehničkom mandatu u Crnoj Gori Dritan Abazović više puta izjavljivao kako je šverc cigareta iz Slobodne zone Luke Bar klinički mrtav. Išao je u Luku Bar sa svojim saradnicima iz Vlade i drugih insitutciji i govorio kako kriminalne stukture nemaju više šta da rade u Crnoj Gori što se tiče šverca cigareta. Onda dođemo u situaciju da se desi upravo u srcu države i iz nekih inistitucija, konkretno iz Uprave prihoda i carina, da jedan broj službenika bude priveden, a sada i u pritvoru, na čelu sa direktorom koji je funkcioner Građanskog pokreta URA, za kojeg postoje osnovane sumnje da je direktno učestvovao u švercu zaplijenjenih cigareta”, kazao je Živković.

Abazović je naglasio da ne staje u odbranu nikome, i da će se vidjeti šta će pokazati naredne radnje.

“Ne stajem u odbranu bilo kome, za svakoga za koje se utvrdi odgovornost potpuno je u redu”, istakao je on.

Kriminolog Velimir Rakočević kazao je jedino ispravno bilo da se na sve nelegalne cigarete stavi tačka.

“Jedini ispravan potez je bio da se to uništi i da se na sve nelegalne cigarete stavi tačka, međutim, imali smo situaciju koja je neprimjerena za državu, da čak ni to nijesmo kadri da uradimo”, kazao je Rakočević.

Kompletan prilog o švercu cigareta pogledajte na linku ispod:

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.