(VIDEO) Kritika ocjenjuje da je “Top gun 2” bolji od prvog dijela

Foto: Printscreen/Paramount

Nastavak kultnog filmskog ostvarenja “Top Gun 2” objavljen je prije nekoliko dana, a obožavatelji širom svijeta već raspravljaju vrijedi li ga pogledati i je li moguće da će nadmašiti original. Filmska kritičarka Stephanie Zacharek napisala je kritiku za magazin Time u kojoj kaže da je puno bolji od prvog dijela.

Njenu kritiku prenosimo integralno:

“Više nije važno volite li ili ne volite Toma Kruza (Tom Cruise), bez obzira na to koliko dobro izgleda u svojoj ultra hidranoj i dobro očuvanoj koži, njegov brod je uplovio ne samo u vode srednjih godina već i otplovio van njih. Kao performer koji uvijek očajnički želi biti voljen, Kruz je ušao u novu eru, eru potencijalne irelevantnosti, što bi mogla biti najbolja stvar koja mu se ikada dogodila.

U svijetu u kojem smo svi ili obuzeti ili iznervirani TikTokom, izbezumljeni zbog globalnog zagrijavanja i gubitka prava žene na izbor i pokušavamo nagovoriti nekooperativne rođake da se vakcinišu, nije vrijedno truda ne voljeti ga. A to vam, ako ste osoba koja nikada nije voljela Toma Kruza, omogućava da uživate u bezbrojnim vrhunskim užicima filma Top Gun: Maverick.

Top Gun: Maverick reditelja Džozefa Kosinskog (Josepha Kosinskog) puno je bolji film nego što je bio njegov prethodnik i puno bolji nego što bi trebao biti.

Film Tonija Skota (Tonyja Scotta) iz 1986. o vrhunskim mornaričkim pilotima – u produkciji Džerija Brukmjera i Dona Simpsona (Jerryja Bruckheimera i Dona Simpsona), koji možda snose veću odgovornost za njegov ludi mačizam od Skota – pećinska je relikvija koja je postigla trajnu popularnost. Fantazija prepuna frajera prije nego što smo uopšte imali naziv za njih. U 80-ima smo išli gledati filmove Džima Džarmuša (Jima Jarmuscha) kako bismo pobjegli od ovih tipova.

Ipak, lako je prihvatiti verziju ovih muškaraca iz 2022. godine, uključujući i Kruza. Top Gun: Maverick se događa u svijetu u kojem kao da niko nije toliko zabrinut zbog prijetnje modernoj muškosti.

Jedan član grupe pilota je žena (Monica Barbaro), ali iako je to značajan odmak od filma iz 1986. godine, snimljenog u vrijeme kada ženama nije bilo dopušteno da učestvuju u borbenim letovima, to je i dalje nebitno. Bez da ih ismijava ili umanjuje, Top Gun: Maverick svojim muškim likovima dopušta sumnju i nesigurnost, strah da možda ne mogu biti najbolji, zabrinutost da su prestari da bi bili važni.

U jednom trenutku Ed Harris, koji glumi starog admirala u cameo ulozi koja podsjeća na The Right Stuff, jedan od uistinu sjajnih filmova iz 80-ih, praktično se izdere na Kruza, koji glumi ostarjelog i samouvjerenog Pita Maverika, zbog nepoštovanja zapovjesti i kaže mu: “Budućnost dolazi, a ti nisi u njoj.”

Čak i ako se ovdje radi o anksioznosti zbog slanja u penziju, ona se i dalje računa. Svaka generacija dobija osjećaj jezive suvišnosti kakav zaslužuje.

I Mevrik to osjeća. Nikada nije dobio viši čin od kapetana, znajući da bi ga uspon u hijerarhiji samo prizemio, pa radi kao probni pilot za mornaricu. Na početku filma ima svoj trenutak, penje se u avion koji je poput svemirske ptice te tjera i sebe i njega do krajnjih granica. Što ima za izgubiti?

No, ispostavilo se da ga čeka onaj poslovični poslednji zadatak – njegov stari prijatelj i suparnik Iceman (Val Kilmer, čija je nesposobnost da govori spretno ugrađena u ulogu), koji je sada službeno velika faca, pozvao ga je da obučava grupu mladih pilota za gotovo nemoguću misiju.

Moraće da vode svoje avione kroz, a ne iznad, zakrivljeni kanjon, leteći na opasno niskim visinama, s ciljem da unište neprijateljsku uzletište i bunker. Ljubomorni mornarički frajer i nervozni autoritet Cyclone (Jon Hamm) misli da Maverick nije dorastao zadatku, što, naravno, znači da ga ne može odbiti.

Dakle, Maverick se vraća na mjesto gdje je sve počelo, u kamp za obuku Top Gunova poznat kao Miramar, odnosno Fightertown USA. On se kreće, naravno, na svom motociklu i odjeven u svoj zaštitni znak – kožnu jaknu. Kome treba kombi prepun kaučeva, tostera, pantalona i majica, kada možete jednostavno zajahati motocikl, i to bez kacige?

Čak i prije svog prvog dana na poslu susreće svojih 12 novajlija dok se zabavljaju na lokalnom “pojilištu”, kojim slučajno upravlja stara ljubav Penny (Jennifer Connelly), spomenuta usput u prvom filmu, ali sada žena sa svojim životom. Ima ćerku, voli da plovi.

U jednoj sceni isplovljava s Maverickom u svom brodu, samouvjereno držeći kormilo dok se Maverick oprezno drži ograde. “Zar ti nisi u mornarici?” pita ga Penny. “Ja ne plovim brodovima, ja slijećem na njih”, odgovara Maverick.

Ali Maverick je smrtno ozbiljan kada obučava svoje pilote, grupu koju mora suziti na šestoro za misiju. Skup nadobudnih kandidata uključuje Phoenix (Barbaro), čiju prisutnost momci ispravno prihataju kao normalnu; arogantnog Hangmana (Glen Powell), kojem čačkalica stalno visi iz usta i krasi ga đavolska bezbrižnost; te, što je najvažnije, Bradleyja Roostera Bradshawa, sina Maverickovog starog letačkog partnera i najboljeg prijatelja Goosea, koji je umro tokom probnog leta.

To je gubitak koji Maverick nikada nije prebolio i za koji se još uvijek osjeća odgovornim, iako ga je mornarica abolirala.

Postoji razumljiva napetost između Mavericka i Roostera. Rooster želi napredovati u životu, a  Maverick bi ga najradije spriječio u tome kako bi ga zaštitio, iako to teško priznaje. Ovo je središnji sukob filma Top Gun: Maverick, koji se raspliće u višeslojnom i, tipično za Cruisea, nevjerojatnom vrhuncu.

Sunce blista s mokrih muških torza, a njihove pilotske sunčane naočale skrivaju neizbježno žmirkanje. Bruce Weber je to mogao učiniti bolje, ali Kosinsky – koji je režirao Tron: Legacy iz 2010. i znanstveno-fantastičnu dramu Oblivion iz 2012. s Cruiseom u glavnoj ulozi – ipak uspijeva u tome.

Bilo bi možda pretjerano Kruza nazvati podnošljivim u Top Gun: Mavericku. Ali čak i ako glumi samo kako bi izrazio prezir prema starenju, barem pokušava biti manje hologram, a više faksimil čovjeka.

Na početku Top Gun: Mavericka sjedi sam u Pennynu baru, gledajući kako mlađi piloti piju svoje pivo, rugaju se jedni drugima, raspravljaju o tome ko je najbolji pilot. 

Njegov pogled – nježan, pomalo čeznutljiv – signalizira da zna što ga čeka. Ali prvo mora pokazati ovoj djeci da još nije za otpis. Nezavisno od toga volite li Toma Kruza ili ga mrzite, on je jedini kojeg imamo; njegov poseban skup kvaliteta nema premca. Dan kada se prestane dokazivati biće poput dana kada lav izgubi volju za rikom. A tome bi se radovao samo okrutan čovjek.

Izvor: Index

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me