(VIDEO) Potvrđena autentičnost snimaka ubistva ruskih vojnika, ratnih zarobljenika

Foto: Printscreen/Twitter

Njujork Tajms je objavio da je potvrdio autentičnost video snimaka sa stratišta ruskih ratnih zarobljenika u Makejevki.

Snimak, koji je „Njujork tajms potvrdio kao autentičan, nudi rijedak uvid u jedan od mnogih užasnih trenutaka rata“, navodi se u publikaciji.

Autori publikacije takođe napominju da su uporedili video snimke sa satelitskim snimcima i došli do zaključka da su snimljeni u Makijevki.

Medicinski savjetnik Ljekara za ljudska prava Rohini Har je u intervjuu za tu publikaciju rekao da lokve krvi zarobljenika na snimku ukazuju na to da „nije učinjen nikakav napor da se (zatvorenici – prim. aut.) podignu ili da im se pomogne”.

Istovremeno, kako je primijetio Har, ruska vojska je ležala na zemlji, očigledno nenaoružana, ruke su im bile ili ispružene ili iza glava.

“Oni se smatraju nesposobnima ili neborcima, u stvari ratnim zarobljenicima”, rekao je Har.

Prema pisanju publikacije, ekspert za ratne zločine Iva Vukušić je „rekla da će tužilac Međunarodnog krivičnog suda vjerovatno razmotriti ovu epizodu, s obzirom na količinu pažnje koja je privukla”.

Prema Vukušićevoj, za uviđaj će biti potrebno obići mjesto pucnjave kako bi se utvrdilo ko je gdje bio i prikupiti čaure. Pored toga, neophodno je sprovesti patološka i forenzička ispitivanja, kao i proučiti dejstva ukrajinske vojske nakon pucnjave, rekla je Vukušić.

Ekspert je naglasila da ukrajinske vlasti imaju priliku da sprovedu istragu i ohrabrila ih da otvoreno podijele svoje nalaze.

Na internetu se u petak pojavio snimak na kojem se vidi kako ukrajinski vojnici ubijaju Ruse koji su se predali i leže na zemlji.

Prema riječima predsjednika HRC Valerija Fadejeva, to se dogodilo u Makejevki.

Šef HRC-a je ovaj incident nazvao demonstrativnim prkosnim zločinom i rekao da će zahtijevati međunarodnu istragu.

Video zapis HRC-a biće poslat Kancelariji visokog komesara UN za ljudska prava, OEBS-u, Savjetu Evrope, Amnesti internešenel, Međunarodnom komitetu Crvenog krsta i drugim organizacijama.

Kasnije je Ruski istražni komitet pokrenuo krivični postupak zbog ove činjenice, prenose Novosti.

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me