(VIDEO) Šuković: Božović je kum mog kuma, poznajem ga, ali SPO postupa profesionalno bez obzira o kome se radi

Foto: PRESS

U Skupštini Crne Gore pred Odborom za bezbjednost nastavljeno je kontrolno saslušanje povodom dešavanja u bezbjednosnom sektoru.

Nakon kraće pauze, pošto su premijer u tehničkom mandatu dr Dritan Abazović i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kasnili, sjednica je počela a predsjednik odbora Milan Knežević rekao je da treba preispitati odluke o zabrani ulaska u Crnu Goru jednom broju ljudi, uključujući ambasadora Srbije Vladimira Božovića.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić rekao je da će se država beskompromisno suprotstaviti organizovanim kriminalnim grupama i da ta borba već daje vrlo konkretne rezultate.

To je rekao u Skupštini, na sjednici Odbora za bezbjednost, gdje je nastavljeno kontrolno saslušanje povodom dešavanja u bezbjednosnom sektoru.

Poslanik DF-a Slaven Radunović rekao je da je odbjegli Nenad-Neno Kaluđerović očigledno pripadnik neke nove Sedme uprave. On je rekao da Kaluđerović ide kad i gdje hoće a policija ne može da ga nađe, dok se advokatima Mila Božovića ne da uvid u spise. 

“Dakle, s jedne strane imamo čovjeka koji je očito navikao na zaštitu od policije i države a s druge strane, predsjednika opštine koji ima podršku preko 50 odsto građana a čiji advokati ne mogu da dođu do spisa predmeta. Božović je pritvoren i nijesam znao da je moguće da budete u pritovoru a onaj ko vas je tamo poslao ne da vam u uvid u materijal na osnovu koga vas je tamo poslao. Vama ili advokatu. Nijesam znao da je to moguće. Mislim da je ovdje riječ o zaštiti osnovnih ljudskih prava. To je pravi skandal. Iz ugla jednog građanina i poslanika, to je neprihvatljivo. Čovjek je evo utamničen do daljnjeg, i čeka se izgleda da se uhapsi Ljubo Milović. To je sramota za ovu državu”, rekao je Radunović. 

Načelnik Specijalnog policijskog odjeljenja Predrag Šuković kazao je da je Milo Božović kum njegovog kuma i da ga poznaje,te da to nije tajna.  

“Ovo je mala država, i svi smo povezani. Ne znam zašto potencirate tu priču, jer ja sam poznavao i dosta ovih policajaca koji su uhapšeni. Pa smo postupali. Valjda vam je i to dokaz da smo postupali profesionalno. Nije nama lako u SPO da procesuiramo ljude koje znamo, tu ima naših kolega, prijetelja  i kumova, ali ono što obradi SPO, i što se dostavi sDT-u, i to je predmet krivično djelo, postupaćemo po nalogu SDT-a. Nije ovo prvi slučaj u SPO, imali smo i bližih kontakata sa licima koje smo procesuirali ali smo smogli snage i postupali profesionalno”, kazao je Šuković. 

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović rekao je da će na nejavnoj sjednici odgovoriti Novoviću, a dodatna objašnjenja najavio je i Šuković. 

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić rekao je da premijer treba da kaže šta je urađeno u vezi sa zahtjevom da se objave informacije o Sedmoj upravi u ranijoj Službi državne bezbjednosti. 

“Konstituisana je Sedma uprava koju su činili zloglasni krimialci i policajci, momci s ove i one strane zakona. To je početak kriminalizacije u Crnoj Gori. Jeste li spremni da objavite imena pripadnika tih Sedme uprave, a ja imam saznanja da su u toj upravi bili (kriminalci iz Srbije) Ljubiša Buha Čume, Dušan Spasojević Šiptar, Mile Luković Kum, da su tu bili kriminalci iz Crne Gore, onda pripadnici JSO iz Srbije. Nakon ubistva Darka-Belog Raspopovića, upravljanje tom upravom preuzeo je Zoran Lazović. Uprava je ukinuta 2005. godine, ali su njeni činioci raspoređeni širom bezbjednosnog sektora. Hoćete li objaviti sva imena, jer borba protiv kriminala mora početi od osnove nastanka kriminala, a mislim da tu možemo naći i početka dva današnja kriminalna klana, kavačkog i škaljarskog”, pitao je Mandić.

Mandić je rekao da lako može da se riješe ubistva Duška Jovanovića i Pavla Bulatovića, ali i ranjavanje inspektora Predraga Šukovića, kada bi policija intenzivno radila na domaćen terenu. 

“Ali zašto ona to ne radi, ima veze sa ljudima iz Sedme uprave. Ponavljam, ona je prestala sa radom 2005. godine. Tražim od vas, premijeru, da ovo pitanje ozbiljno riješite, koje taj ko je mutio vodu i ko je osnovao klanove”, kazao je Mandić. 

Abazović je rekao da je o Sedmoj upravi razgovarao sa čelnikom ANB-a Borisom Milićem. 

“Što se tiče Sedme uprave, nema podataka o Sedmoj upravi u ANB prije 2000.godine. No, tu nijesmo završili jer je arhiva u MUP-u pošto je SDB bila dotad dio MUP-a. Moj lični stav je da svi dokumenti prije 2000. godine treba da se objave. Razumijem važnost imena koja su pomenuta, mislim da je duvanska mafija ubila većinu ljudi, odnosno, Duška Jovanovića, Darka-Belog Raspopovića, i Gorana Žugić. Pitanje je koliko naše institicije mogu da to riješe posle 23 godine. Jedan mali prozor koji se pojavio nijesu iskoristili. Nešto sam rekao o Višem tužilaštvu”, kazao je Abazović. 

On je rekao da vjeruje da će ruka pravde stići do svakog, ali da niko nema ništa da krije u sadašnjim strukturama vlasti.  

“Sedma uprava je bila formirana radi borbe protiv najtežih oblika kriminala i za specijalne operacije. Pa zamislite šta su bile te operacije. Ta uprava je ukinuta 2000. godine, nema sličnog sektora danas. Hoćemo li naći šta u tim arhivama, zaista teško. I za neke manje važne stvari dokumenta su uništavana i skrivana, a kamoli za ovakve operacije. Što se mene tiče, sve prije 2000. godine neka se otvori, a vjerujte i posle 2000. godine. Vidjećemo hoće li biti Čumeta i drugih, ali svakako, biće nekih Čumeta iz Crne Gore”, kazao je Abazović. 

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kazao je da mu je drago da je ova tema u fokusu zadnjih mjeseci, jer bez borbe protiv organizovanog kriminala ne može ispuniti zajednički cilj ulazak u EU.

“Stanje u sektoru bezbjednosti je značajno bolje nego što je to bilo prije godinu-dvije. Udarili smo na sve organizovane kriminalne grupe, pozitivan efekat ‘čišćenje instutucija’, sada se želi predstaviti da je gore stanje nego ranije kada se nije znalo o tome”, kazao je Adžić.

Adžić dodaje da je SKY aplikacija pomogla da se brže i lakše dođe do dokaza.

“Očekujem da tužilaštvo procesuira i ljude, za koje javnost ima percepciju, da su bili uključeni u šverc cigareta, droge… Imaju od mene punu podršku”, kazao je ministar MUP-a.

Ključna poruka Adžića je da “imamo 200 lica iz kriminalnih struktura manje na slobodi, te imamo situaciju da su dva ključna klana oslabljena”.

Adžić kaže da u protekle dvije godine imamo 200 lica iz kriminalnih struktura koji su u zatvoru ili van zemlje.

“Nastavljamo promjene u UP. Očekuju nas promjene na ključnim pozicijama, gdje želimo da dovedemo ljude koji imaju više želje i elana da rade posao. To nas očekuje već narednih dana”, kazao je on.

Ministar očekuje da će time postići “presijecanje kanala upliva kriminalnih struktura u institucije”…

Predsjednik Odbora Milan Knežević predložio je da se oko toga izjasne u narednih dan-dva kako bi donijeli zajednički stav o tome da li da se udovolji zahtjevu advokata osumnjičenig Mila Božovića.

“Gospodine Novoviću, molim Vas da tokom dana dozvolite advokatima u spise predmeta”, rekao je Knežević.

Glvani specijalni tužilac je kazao da “koliko ja znam istog dana je o njihovom zahtjevu odlučeno”.

Poslanik CIVIS-a Srđan Pavićević, koji zamjenjuje kolegu Miloša Konatara, naveo da je je trenutak “veoma delikatan”.

“Znali smo 30. avgusta da ćemo kad-tad doći do ovoga. Uz svo poštovanje, moraćemo malo da se spustimo za jedan registar akademske rasprave, kako bismo dobili konkretne odgovore. Mesopotamija je ostavila dokumenta, a mi ne znamo šta se dešavalo u Crnoj Gori od prije 20 godina. To govori o mnogo čemu”, kaže Pavićević.

On smatra da svi rukovodioci bezbjednosnih službi treba da naprave presjek da znaju sa čim raspolažu.

“Ako smo znali da u instutucijama imamo 200 problematičnog kadra, a ne možemo ni korak dalje, ako nas vi iz SDT i SPO jasno ne uvjerite dokle smo. Morate da iznesete činjenice, moramo da pošaljemo poruku, mislim da će ovdje spretnost, hrabrost i znanje biti ključni”, dodao je Pavićević.

Naglasio je da ministar unutrašnjih poslova mora da kaže na koliko se, od skoro 5.000 ljudi u policiji, može osloniti.

“Ne znam da li vi vidite – vama veliki broj pripadnika službi antropološki liče na pripadnike kriminalnih klanova. Nama su se specijalni tužioci ovdje držali kao stendap komičari. Dajem kompliment GST na pojavi i držanju, jer takav treba da bude strah i trepet, a ne komičar”, rekao je on.

Pomenuo je da vršnjačko nasilje ne možemo da riješimo, a ne kavački klan.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić dodao je da Uprava policije ima 13 spriječenih ubistava zahvaljujući operativnom radu službenika policije.

“Svi mi koji smo se prihvatili ovih pozicija očekujemo da kriminalne grupe neće sjedjeti skrštenih ruku, a ko nije spreman da podnese određenu žrtvu, bolje da se ne bavi ovim poslom”, rekao je Adžić.

Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu počeo je 13. aprila kontrolno saslušanje, a sjednicu je obilježila izjava premijera Dritana Abazovića da ANB treba da mu dostavi izvještaj iz arhive o famoznoj “Sedmoj upravi”.

Premijer je rekao da stanje u sektoru bezbjednosti jeste redovno, i da bezbjednosne službe rade u punom kapacitetu, uz to se trudeći da anuliraju manjkavost iz ranijeg perioda.

Tok sjednice možete pratiti na našem portalu:

Izvor: RTCG

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.