(VIDEO) Usvojen Budžet za 2024. godinu

Skupština Crne Gore usvojila je na večerašnjoj sjednici Budžet za 2024. godinu. Glasalo je 65 poslanika, od čega 46 „za“, 18 protiv i jedan uzdržan. Oko 90 amandmana Građanskog pokreta URA nije usvojeno, a nisu usvojeni ni amandmani DPS-a, ni Bošnjačke stranke.

Predlog Zakona o budžetu za narednu godinu nisu podržali poslanici DPS-a, BS-a, GP URA, SD-a i članovi posebnog kluba koga čine Vladimir Dobričanin, Jevrosima Pejović i Radinka Ćinćur.

Budžet za narednu godinu je „težak“ 3,47 milijardi eura, od čega se 645 miliona obezbjeđuje iz zaduženja.

Sjednica Skupštine će biti nastavljena sjutra.

Odbijen je amandman GP URA za povećanje plata prosvjetarima za 10 odsto od 1. januara 2024. godine. 

Za ovaj amandman, osim URA, glasali su i poslanici DPS-a.

Pokret Evropa sad, Demokratska Crna Gora i „Za budućnost Crne Gore“ nijesu glasali za usvajanje amandmana. Za ovaj amandman je glasalo 27 poslanika, dok je njih 42 bilo udržano, prenosi RTCG.

Poslanici neće da se odreknu službenih vozila

Nijesu prihvatani ni amandmani Demokratske partije socijalista (DPS), a među njima je bio i onaj kojim su tražili da se uštede sprovedu tako što će se funkcioneri odreći službenih vozila, a taj novac biti preusmjeren zdravstvu.

Jevto Eraković Foto: Jutjub, Skupština CG

„Veliki broj službenih kola bio je loša praksa iz vremena naše vlasti. A onda je nova vlast uspostavila još goru praksu, iako je najavljivala kako će na posao dolaziti taksijima. Ovo je prilika da se svi zajedno odreknemo službenih automobila“, kazao je na sjednici poslanik DPS-a Jevto Eraković.

DPS-u nije prošao ni amandman da se uvećaju sredstva za rad tužilačke organizacije. 

GP URA odbijeni amandmani o zaradama u pravosuđu, javnoj upravi, izgradnji kružnog toka u Ulcinju…

Nije usvojen ni amandman URA o povećanju zarada zaposlenima u sudskom savjetu i u sistemima sudstva, kao ni amandman za veća sredstva tužilaštvu.

Amandman GP URA koji se odnosi na povećanje zarada, za 10 odsto, zaposlenima u Ustavnom sudu Crne Gore nije dobio potrebnu većinu.

Takođe, ni amandman koji se odnosi na povećanje zarada zaposlenima u javnoj upravi i pravosuđu nije dobio potrebnu većinu.

GP URA nije prošao ni amandman za preduzeće „Košuta“, čiji su radnici uskraćeni za isplatu devet zarada. Tim amandamanom bi se, podsjetimo, opredijelilo 2.205.000 eura za isplatu radnicima stečajcima. Takođe, nije usvojen ni amandman o sredstvima za gradnju kružnog toka u Ulcinju. 

Poslanik URA Miloš Konatar saopštio je da povlači amandmane od broja 16 do 83.

Konatar Foto: Jutjub, Skupština CG

„Poslanici su večeras bili uporni u odbijanju njihovih amandmana. Nema volje koji se tiču povećanja zarada. Imaju građani priliku da vide kako ko glasa“, poručio je on. 

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić čestitao je poslanicima URA na obimnom radu i sastavljanju amandmana. 

Poslanica Jevrosima Pejović je obrazložila amandman za obezbjeđivanje sredstava za osnivanje Kreditono-garantnog fonda. Kako je kazala, iznos potreban za ovo je 10 miliona eura. Skupština nije prihvatila ovaj amandman.

Odbijeni su i svi amandmani Bošnjačke stranke.

Nije prošao amandman o finansiranju spomenika Marku Miljanovom u Beranama 

Amandman poslanika SNP-a Bogdana Božovića o finansiranju spomenika Marku Miljanovom u Beranama nije usvojen. Božović je kazao da su poslanici pokazali neozbiljnost, dok je ministar finansija Novica Vuković poručio da to nije kapitalan projekat. 

Podsjetimo, poslanici se večeras izjašnjavaju o 163 amandmana.

Ukupno zaduženje do 650 miliona eura u narednoj godini 

Kako je ranije u Skupštini kazao ministar finansija Novica Vuković, ukupni izdaci budžeta za 2024. godinu projektovani su na 3,48 milijardi eura, i u odnosu na ovu godinu veći su za za 496 miliona eura.

Izvorni prihodi budžeta projektovani su na 2,7 miliona eura.

Nacrtom budžeta neproduktivna potrošnja umanjena je za 35 miliona eura.

Izdvajanja za socijalna staranja projektovano je na 989 miliona eura, 33% ukupnih izdataka budžeta i čine najveći sektor u Budžetu države.

Najavljeno je da će od 1. januara minimalna penzija za 74.000 penzionera biti izjednačena sa minimalnom platom od 450 eura. Budžetom za 2024. godine projektovano je i zaduženje do 650 miliona eura.

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.