Viši sud produžio pritvor Blažu Jovaniću

Jovanić

Viši sud Crne Gore produžio je pritvor bivšem čelniku Privrednog suda Blažu Jovaniću i za sedam navodnih članova njegove kriminalne grupe, saznaje portal PRESS.

Pritvor, koji je tražilo Specijalno državno tužilaštvo (SDT), produžen je na još tri mjeseca.

SDT sumnjiči Jovanića da je 2015. godine formirao kriminalnu organizaciju, s ciljem da, koristeći funkciju predsjednika Privrednog suda i sudijsku funkciju, nezakonitim uvećanjem troškova stečajnog postupka pribavlja protivpravnu imovinsku korist za sebe i članove te krimi ekipe.

On je uhapšen 9. maja, a lisice na ruke tada su stavljene i većini članova njegove ekipe.

Naredba o sprovođenju istrage pokrenuta je i protiv Saše Zejaka, Snežane Jović, Sanje Lješković, Ranka Radinovića, Sretena Mrvaljevića, Pavića Globarevića, Stane Čelebić, Darka Perovića, Omera Markišića, Dejana Golubovića, Vladana Nikolića, Danijele Laković i pravnih lica “Titan security”,”Securitas Montenegro”,”Top force system” i “Ogimar MNE”.

Specijalna tužiteljka Lidija Mitrović, navodi u svojoj dokumentaciji da je tokom izviđaja pribavila spise 10 stečajnih predmeta u kojima su Jovanić i ekipa, kako se sumnja, nezakonito postupali.

Tereti ih da su u većini tih stečajnih postupaka, bez izvršenog popisa imovine stečajnog dužnika i prije donošenja rješenja o bankrotstvu, vršili procjenu imovine i to za period od jedne sedmice do jednog mjeseca, a potom ispostavljali troškovnike na iznose od više desetina hiljada eura, prenosijele su ranije danas Vijesti.

“A u nekim slučajevima se čak ni ne podnose bilo kakvi troškovnici,koje uvijek i bez izuzetka odobrava stečajni sudija okrivljeni Jovanić Blažo,pa čak i kad nijesu dokumentovani, a sve suprotno čl. 43, 44, 45 i 46 Zakona o sudskim vještacima, koji eksplicitno određuju kako se u sudskim postupcima može tarifirati pružanje stručnih znanja i usluga vještačenja. Na predmetna vještačenja, ako bi se primijenile citirane odbredbe Zakona,te uzelo kao činjenica da za vrijeme vještačenja vještaci nijesu spavali (pa ni 20-ak dana), ne bi mogli doći do iznosa navedenog računima bez specifikacije troškova”, napisala je specijalna tužiteljka u naredbi.

Mitrović je utvrdila da su se takva vještačenja, u uporednim postupcima, naplaćivala znatno manje od nekoliko stotina do maksimum par hiljada eura.

Jovanićeva ekipa je, objašnjava se, u vještačenjima obično koristila fotografije lica mjesta koje su nerijetko bile sa sajta googlemaps. com, kao i da su za te potrebe koristili izvode lista nepokretnosti sa otvorenih baza podataka Uprave za nekretnine.

“A naplaćivana su do iznosa od 49.000,00 eura.”

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me