Vrhovni sud ukinuo rješenje o izručenju Do Kvona

Vrhovni sud ukinuo je rješenja o izručenju Do Kvona Južnoj Koreji.

Prema poslednjoj odluci, Vrhovni sud je predmet vratio podgoričkom Višem sudu na ponovno odlučivanje.

Na taj način uvažen je zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnog državnog tužilaštva čime su ukinuta rješenja Višeg suda u Podgorici i Apelacionog suda Crne Gore.

“U situaciji kada se radi o konkurenciji zahtjeva dvije države za izručenje istog lica, a ne o sukobu zahtjeva za izručenje istog lica, kako to nalaze nižestepeni sudovi, obaveza suda je da u skladu sa svojim ovlašćenjima utvrdi da li su ispunjeni zakonski uslovi za izručenje okrivljenog u odnosu na svaku zamolnicu po naosob, nakon čega nadležni ministar, a ne sud, odlučuje o dozvoli i redu prvenstva izručenja”, navodi se u rješenju.

U konkretnom slučaju, kako je pojašnjeno, “prvostepeni sud nije mogao donijeti rješenje u skraćenom postupku, a posebno nije mogao donijeti rješenje o izručenju, kojim dozvoljava, odnosno odbija izručenje, o čemu shodno odredbi čl.22 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima odlučuje ministar pravde, kako se to osnovano zahtjevom za zaštitu zakonitosti ukazuje“.

“Identičan stav je imao i Apelacioni sud Crne Gore koji je iskazao u svojim odlukama: Kvž.br.484/2015 od 14.12.2015.godine; Kvž.br.521/16 od 10.11.2016.godine i Kvž.br.563/2020 od 07.12.2020.godine“, zaključujei se u saopštenju.

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.