Vučković: Vrhovni sud formira Komisiju za kontrolu rada Specijalnog odjeljenja Višeg suda

Vučković, foto: PR Centar

Vrhovni sud Crne Gore donio je Plan za unaprjeđenje efikasnosti rada Višeg suda u Podgorici, kojim je između ostalog, predviđena mjera kontrole rada Specijalnog odjeljenja Višeg suda u Podgorici, što podrazumijeva formiranje Komisije za kontrolu rada, koju će činiti sudije Vrhovnog i Apelacionog suda, saopštila je vršiteljka dužnosti predsjednika Vrhovnog suda dr Vesna Vučković na Pododboru za pravdu, slobodu i bezbjednost.

Podsjetimo, na Pododboru za pravdu, slobodu i bezbjednost, koji se održava danas i sjutra, starješine pravosuđa, ministarstava i organa za sprovođenje zakona razgovaraju sa visokim predstavnicima Evropske komisije, o statusu realizacije privremenih mjerila i planovima za njihovo ispunjenje u okviru pregovaračkih poglavlja 23 i 24.

“Poštujući preporuke Evropske komisije u cilju ispunjavanja privremenih mjerila u okviru Pregovaračkih poglavlja 23 i 24 Vrhovni sud Crne Gore je preduzeo niz aktivnosti na način što je aktivno učestvovao u radnoj grupi za izmjenu Krivičnog zakonika Crne Gore, Zakonika o krivičnom postupku, Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću”, podsjetila je Vučković.

Istakla je i da je Vrhovni sud Crne Gore donio Plan za unaprjeđenje efikasnosti rada Višeg suda u Podgorici, kojim je, između ostalog, predviđena mjera kontrole rada Specijalnog odjeljenja Višeg suda u Podgorici, što podrazumijeva formiranje Komisije za kontrolu rada, koju čine sudije Vrhovnog i Apelacionog suda.

“Planom su predložene i druge mjere, između ostalog, izmjena unutrašnje organizacije suda uz postizanje optimalnog broja predmeta u radu Specijalnog odjeljenja u  cilju unaprjeđenja sposobnosti sudija za upravljanje suđenjem kako bi postali aktivniji i kako bi se bolje kontrolisalo vođenje postupaka.”

Vučković je pojasnila i da je planirano i preduzimanje konkretnih koraka u cilju bolje pripreme i vođenja predmeta iz oblasti organizovanog kriminala i visoke korupcije, što će se posebno vrednovati u okviru procesa ocjenjivanja sposobnosti planiranja kod sudija, a sve u saradnji sa međunarodnim ekspertima. Predloženo je i kontinuirano primjenjivanje mjera propisanih Zakonikom o krivičnom postupku, do usvajanja izmjena i dopuna Zakonika.

Naglasila je da se dosadašnji odogovor pravosuđa u pravcu represije kriminaliteta putem trajnog oduzimanja imovinske koristi može definisati nedovoljnim, neefikasnim i nesvrsishodnim, a prvenstveno iz razloga smanjene efikasnosti sudskih postupaka. Postojeće odredbe zakona treba mijenjati i dopuniti, ocijenila je Vučković i kazala da Vrhovni sud Crne Gore ima dva predstavnika u Radnoj grupi za izmjene i dopune Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, koja radi pojačanom dinamikom.

Iskoristila je priliku i da ukaže na pitanje bezbjednosti zgrade u kojoj su sjedišta Vrhovnog suda, Apelacionog suda i Višeg suda u Podgorici, imajući u vidu sve izazovne okolnosti, koje su obilježile prethodnu godinu. Stoga, kako je istakla, očekuje potpunu saradnju svih nadležnih organa, kako bi i ovaj izazov, u što kraćem roku, bio riješen.

Izvor: Adria

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.