Vujović: U Danskoj me danima tretiraju kao kriminalca

Izjava Veselina Vujovića za portal Index, u kojoj je danskog igrača Mathiasa Gidsela prozvao “malim mišem”, naišla je na žestoke reakcije danske rukometne javnosti.

Vujović, koji je na ovom Svjetskom prvenstvu vodio Iran, kritkovao je Gidsela zato što nije Domagoju Duvnjaku pružio ruku nakon njihovog duela na utakmici između Danske i Hrvatske.

“Utakmica je bila predivna, ali sve mi je uspio pokvariti onaj Gidsel. Taj mali miš uništio mi je utakmicu. Ruku ti pruža Domagoj Duvnjak, jedan od najvećih u istoriji, a ti, jadniče jadni, ne želiš prihvatiti izvinjenje. Stidi se, balavče jedan, ima da tu ruku ne pereš mjesec dana kad ti je Duvnjak pruža. Ajde da je to napravio nekome od mojih Iranaca, ne podcjenjujem Irance, ali tako je postupio prema legendi rukometa”, rekao je Vujović za Index.

U Danskoj je Vujovićeva izjava dočekana na nož. Danski mediji su ga vrijeđali, iz arhive su vadili neke njegove ispade, a kako je sam rekao legendarni Crnogorac, nije ni u snu mogao očekivati da će u Danskoj dobiti etiketu ”kriminalca”.

Jeste li očekivali ovako žestoke reakcije u Danskoj nakon izjave za Index o Gidselu?

Apsolutno ne. Nisam očekivao takvu reakciju prema meni, prema Duvnjaku, prema reprezentaciji Hrvatske. Tolika količina mržnje da je to nevjerovatno. Ponašaju su prema meni kao da sam kriminalac. Nisam imao nikakvu namjeru uvrijediti nikoga, ali mi nije bilo jasno da jedan klinac koji je tek zakoračio u rukomet, bez obzira na to koliko bio talentovan, može odbiti ruku legende Domagoja Duvnjaka.

Na tome sam mislio ostati, ali ovo što se kasnije dogodilo izašlo je iz svih okvira normalnoga. Moja ćerka na društvenim mrežama zbog moje izjave o Gidselu dobija uvredljive poruke. Nevjerovatno. Ne mogu shvatiti da su počeli iz arhive vaditi neke moje greške kojih je bilo u karijeri.

U svakom slučaju, hvala Dancima što su me tako podsjetili na ta fina davna vremena, ha-ha. Na Googleu ima opcija da vidiš koliko se neka stvar pretražuje. Više sam bio izguglan u zadnjih sedam dana nego u posljednjih deset godina. Čak su me na presici nakon utakmice Irana na ovom turniru danski novinari pitali da komentarišem izjavu o Gidselu. Rekao sam im da me baš briga što će pisati, ako će mi zbog toga u novinama biti veća slika, haha. 

Jedan danski medij je izvukao sve Vaše grijehe iz prošlosti, a u tekstu je između ostalog pisalo i da ste kao selektor Srbije i Crne Gore na Euru 2006. bili osumnjičeni da ste pustili utakmicu Hrvatskoj.

Možete misliti koliko me briga što oni pišu. Evo, naježio sam se od muke. Ne zanimaju me. Nisam želio nikoga uvrijediti, ali Duvnjaka znam godinama kao jednu veličinu, gospodina, fantastičnog mladića. Samo sam reagovao jer nisam smatrao da je Gidselova reakcija bila primjerena. 

Je li Vam se neko od bivših igrača ili trenera izvinio na uvredama danskih medija?

Niko. Vjerovatno oni slično misle. Istina, niko od njih nije imao neki ružan komentar. Sve ovo su novinari pumpali. Čak je i Gidsel rekao da ne želi komentarisati moju izjavu, a isto je ponovio i selektor Danske Jacobsen. 

Jeste li i dalje selektor Irana i koji su Vam planovi?

Ne znam još. Razgovarao sam s predsjednikom, potpredsjednikom i tri ministra koji su stigli na SP da me uvjere da produžimo ugovor. Nisam im želio dati nikakav odgovor. Rekao sam da sam umoran i nervozan i da je bolje da se odmorim par dana pa da onda razgovaramo.

Nisam im želio ništa obećati jer onda ne bih imao izbora nego prihvatiti, a nisam siguran želim li to. Takođe, nagovaraju me i da preuzmem njihovog prvaka. Imaju velike ambicije u azijskoj Ligi prvaka. Ne znam, vidjet ćemo, jedino je sigurno da sam od 4. februara slobodan trener.

U Hrvatskoj godinama imate veliku bazu fanova, a ona se sad, nakon incidenta s Gidselom, drastično povećala. Mnogi bi Vas željeli vidjeti na mjestu novog selektora Hrvatske. Biste li prihvatili ponudu kad bi ona stigla?

Puno puta sam rekao već što mislim o hrvatskoj reprezentaciji, ali jednako tako sam siguran da u idućih 30 godina nema šanse da će neki stranac biti izbornik Hrvatske. Znate i sami kako to ide. Tako da uopšte nije važno što ja želim. Realnost je nešto sasvim drugo. 

Izvor: Index

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.