Za mlađe ispod 40 godina ne postoji zdrava količina alkohola

Ilustracija

Alkohol nije zdrav ukoliko ste mlađi od 40 godina, ako se uzmu u obzir povrede, saobraćajne nesreće i samoubistva u alkoholisanom stanju. Ipak, ukoliko ste stariji od 40 godina i bez hroničnih zdravstvenih problema, stručnjaci se slažu da male količine alkohola mogu da smanje rizik od kardiovaskularnih bolesti, šloga i dijabetesa.

„Te bolesti dovode do velikog broja smrtnih ishoda širom svijeta. Ako pogledate kumulativni uticaj na zdravlje, posebno među starijima, podaci pokazuju da je mala količina alkohola bolja nego da ga nimalo ne konzumirate. Za sve ostale kategorije ljudi, alkohol je potpuno štetan“, navodi profesorka Emanuela Gakidu, zdravstveni statističar na Institutu za zdravstvenu metriku i procjenu Univerziteta u Vašingtonu, prenosi RTS.

Studija koju je sprovela sa kolegama pokazuje da ne postoje nikakvi zaštitni efekti alkohola kada su u pitanju bolesti poput tuberkuloze, hipertenzije, epilepsije, pankreatitisa, mnogih oblika raka i bolesti jetre.

„U savjetima za konzumaciju alkohola najčešće se naglašava koliko mogu da popiju muškarci a koliko na žene. Ali u tim savjetima prije bi trebalo obratiti pažnju na godine“, ističe Gakidu.

Istraživanje je obuhvatilo 30 godina podataka o ljudima između 15 i 95 godina starosti iz 204 zemlje svijeta. Analizom je procijenjeno da je 1,34 milijarde ljudi širom svijeta pilo veće količine alkohola 2020. godine. Više od 59 odsto onih koji su pili prekomjerne količine bili su između 15 i 39 godina. Preko dvije trećine su muškarci.

Nevezano za dio sveta, studija je pokazala da konzumiranje alkohola ne pruža nikakve zdravstvene dobrobiti ljudima ispod 40 godina starosti zato što u velikoj mjeri povećava rizik od povreda, bilo da su u pitanju saobraćajne nesreće, samoubistva ili ubistva. Mjera koju su koristili u istraživanju za standardno piće bila je 10 grama čistog alkohola, što je ekvivalent 100 mililatara vina, 3,5 decilitara piva ili 30 mililitara žestokog pića.

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me