Zašto je bitno nositi kremu za sunčanje svaki dan

Ilustracija

Svi smo svjesni opasnosti koje donosi pretjerano izlaganje UV zracima, ali samo nekolicina nas koristi zaštitu svakodnevno.

Krema za sunčanje jeste najbitniji proizvod za njegu lica, a evo i nekoliko razloga zašto bi je trebalo primjenjivati svaki dan.

S vremenom, UV zraci oštećuju kožu kako u medicinskom, tako i u estetičkom pogledu. Kad UV zraci oštećuju kožu i njeno vezivno tkivo dovode do nastanka bora i prijevremenog starenja. Izlaganje suncu takođe povećava rizik za nastanak raka kože.

Međutim, većina ljudi misli da kremu za sunčanje treba koristiti samo za vrijeme jako toplih dana, što nije istina. Negativno UV zračenje je prisutno tokom cijele godine i zato je potrebno koristiti adekvatnu zaštitu od sunca svakodnevno.

Takođe, osobe svih tipova i boja kože mogu dobiti rak kože ukoliko ne primjenjuju mjere zaštite, pošto UVB zraci stvaraju najviše oštećenja kada je u pitanju rak kože. UVB zraci izazivaju direktno oštećenje ćelija kože (opekotine od sunca), i oštećuju DNK.

Tokom vremena, te ćelije mogu ostati abnormalne i početi da se razmnožavaju, što dovodi do raka. UV zraci izazivaju nepovratna oštećenja i zato je bitno da počnete nositi kremu za sunčanje što prije. Kreme za sunčanje funkcionišu tako što spriječavaju prodiranje UV zraka u kožu, i tako smanjuju rizik od raka kože, opekotina i prijevremenog starenja.

Kada tražite kremu za sunčanje, najbitnije je da pronađete onu koja štiti od UVA i UVB zračenja. Njabolje bibilo da izaberete kremu koja ima SPF faktor 50+, ali možete se odlučiti i za kremu sa manjim faktorom, u zavisnosti od vašeg tipa kože.

Nekoliko kvalitetnih brendova koji proizvode zaštitu od sunca su La Roche – Posay, Eucerin, Neutrogena, Nivea…

Anastasija Radulović

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me