Zbog “gorkog iskustva” iz BiH u Prištini neće dopustiti formiranje Zajednice srpskih opština

Foto: Politika

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ponovio je da je protiv formiranja Zajednice srpskih opština navodeći da bi ta zajednica “bila neka država Srbije unutar Kosova”.

“Oni (Beograd) bi željeli da Kosovo ne bude država, oni bi željeli Zajednicu srpskih opština koja bi bila neka država Srbije unutar Kosova. Njihov cilj je destruktivan, oni ne žele ništa za kosovske Srbe nego žele nešto protiv nas”, smatra Kurti.

Kurti je u intervjuu za N1 BiH rekao da bi Beograd prvo priznao tzv. Kosovo da želi ZSO i da Srbija “želi ZSO da Kosovo ne funkcioniše”.

Kurti je takođe rekao da se zbog “gorkog iskustva” iz Bosne i Hercegovine u Prištini neće dopustiti formiranje Zajednice srpskih opština, jer Priština ne želi da Srbija “kopira model” Republike Srpske.

“Za normalizaciju odnosa treba da imamo međusobno priznanje u centru dogovora. Ako Beograd kaže da se to neće desiti, onda su oni protiv dogovora. Kosovo neće dozvoliti Republiku Srpsku unutar Kosova i znamo veoma dobro da je to što Srbija želi. Imamo gorko iskustvo iz BiH i veoma smo pažljivi da Srbija ne kopira taj model na Kosovu”, rekao je Kurti.

Takođe je rekao da sporazum i dogovor Prištine i Beograda neće biti lak, ali da treba dati šansu dijalogu. Na pitanje zašto govori da će sporazum biti do proljeća, on odgovara da je “proljeće dovoljan period da najzad napravimo normalizaciju odnosa, ako imamo tu dobru volju”.

Izvor: RTS

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.