Zvezdan Terzić obećava budžet od 50 miliona eura i plaćen dug za porez do kraja septembra

Zvezdan Terzić Foto: Mozzartsport

Zvezdan Terzić obećava kule i gradove na Skupštini Crvene zvezde, ovog puta “oduševio” je zvezdašku javnost garancijama da će klub iz “Ljutice Bogdana” imati budžet od 50 miliona eura i da će već do kraja septembra platiti dug za porez od preko sedam miliona eura.

I odmah u samom začetku priče o finansiranju Crvene zvezde došlo je do ozbiljnih matematičkih kuršlusa koje je teško racionalno objasniti, a pogotovo odgovoriti na eventualna nezgodna pitanja novinara.

”Crvena zvezda je prihodovala u posljednjih osam godina preko 200 miliona evra, od toga 84 posto iz inostranstva. Platili smo ili ćemo platiti po izlasku iz reprograma, preko 35 miliona evra u budžet Republike Srbije. Ne znam koja kompanija danas u Srbiji prihoduje toliko sredstava iz inostranstva i uplaćuje toliko novca u budžet Republike Srbije. Imamo samo jednog sponzora koji je u vlasništvu države. To je Telekom sa 1,2 miliona evra, što je četiri posto od našeg godišnjeg budžeta. Pokazaćemo sve podatke i dokazati da Crvena zvezda poštuje i izmiruje obaveze prema državi i da ni na koji način nismo na trošku ni državi, ni građanima Srbije. Moliću vas za malo strpljenja, to je još tri mjeseca. Kad isplatimo i posljednji dinar poreskih obaveza, napravićemo detaljnu analizu koja će biti transparentno objavljena. Kad sve to javnost vidi, uvjeren sam da će svaki član Crvene zvezde biti još više ponosan na svoj klub”.

Prije nekoliko dana finistar finansija Vlade Srbije Siniša Mali je saopštio srpskoj javnosti da je Crvena zvezda samo od države proteklih godina dobila 17,6 miliona eura od države i još 45,8 miliona eura od Gasproma, a to nikako ne može biti 14 posto od onih 200 miliona eura, još manje se računica uklapa u godišnji prihod od 1,2 miliona od Telekona, koji nije sponzor svih osam godina.

„FK Crvena zvezda je od države dobila 17,6 miliona evra. Ako na to dodate Gasprom 45,8 miliona, onda je ukupno 63,54 miliona evra FK Crvena zvezda dobila od države i sponzora u poslednjih deset godina. FK Partizan je u tom istom periodu dobio 14 miliona evra. Tu moram da budem fer, 50 miliona evra je razlika u onome što je Crvena zvezda dobila u odnosu na Partizan. Ja sam pričao i sa predsednikom Vučićem da nađemo jednog sponzora i za FK Partizan“.

Ministar finansija u Vladi Srbije je tako omaškom priznao da generalni sponzor Crvene zvezde nije Gasprom Rusija, već ogranak Gasprom Srbija i da novac na račun kluba iz Ljutice Bogdana ne uplaćuje ruski gigant, već sestrinska firma Srbije.

U međuvremenu nijedan medij u Srbiji nije želio da objavi informaciju, koja je procurila u javnost da je Crvena zvezda samo od Grada Beograda samo prošku sezonu prihodovala 4,6 miliona eura donacije za “razvoj škole fudbala”, a za dobar dio tog novca je kupljen Nemanja Motika, koji je Bajernu plaćen, prema pisanju Bilda 2,5 miliona eura.

”Nastavićemo da investiramo u naš tim, želimo da budemo sve jači, jer smo svesni da samo dobar tim donosi dobre sportske rezultate. Mnogo puta sam sa ove govornice ponovio da samo dobri sportski rezultati generišu velike prihode. Naš plan je da razvojem svih potencijala kluba uvećamo prihode i da oni u narednom periodu budu oko 50 miliona na godišnjem nivou”.

U svakom slučaju ostaje da se vidi koliko će najavljeni detaljni finansijski izvještaj zaista biti detaljan, kako će Terzić objasniti dug od preko 70 miliona eura, minus u poslovanju za prošlu godinu od preko šest miliona eura i još mnoge druge nejasnoće i neslaganju prilikom izjava državnih “činovnika” i službenih lica kada je poslovanje Crvene zvezde u pitanju.

Stanko Radulović

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me