Zvicerov ortak među optuženima zbog šverca sedam tona kokaina

Zvicer Foto: detective-info.com.ua

Tužilaštvo Srbije za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv 20 osoba koje označava kao vođe i članove „Balkanskog kartela“. Grupa se tereti za međunarodni šverc oko sedam tona kokaina, a među optuženima je i jedan od vođa „grupe Amerika“ Zoran Jakšić, koji se nalazi u zatvoru u Peruu.

Optužen je i Miroslav Starčević, bivši pripadnik MUP,-a Srbije, označen od policije u toj zemlji ranije kao saradnik optuženog Radoja Zvicera i beogradske ćelije “kavačkog klana”. Na aplikaciji Skaj koristio je nadimke Đeneral i Deda. Pominje se i u optužnici crnogorskog specijalnog tužilaštva koja je podignuta protiv „kavčana“, gdje je opisana njegova komunikacija sa Zvicerom. 

Najnovijom optužnicom u Srbiji, kriminalna grupa optužena je da je učestvovala u međunarodnom švercu oko sedam tona kokaina u periodu od decembra 2019. do avgusta 2020. godine, prenosi RTCG.

Optužnicom su, navodi tužilaštvo Srbije, obuhvaćene tri zapljene. Prva se odigrala u februaru 2020. godine kada je na brodu “Aresa“ pronađeno i zaplijenjeno 4,5 tona kokaina. Nekoliko mjeseci kasnije, u junu iste godine, u Belgiji je nađeno 1,2 tone kokaina, dok je u avgustu u Roterdamu u Holandiji zaplijenjeno još 742 kilograma kokaina.

Osim za šverc droge, dio grupe koji je iz Niša tereti se i za prodaju oružja, municije i eksplozivnih naprava, a koje je takođe pronađeno, tvrdi tužilaštvo.

Osumnjičenima su blokirani svi računi, sefovi, sva pokretna i nepokretna imovina – stanovi, kuće i vozila, više od tri miliona eura, skupocjeni satovi i nakit.

Među optuženim organizatorima “Balkanskog kartela“ je i Zoran Jakšić, drugi čovek jedne od najozloglašenijih i najmoćnijih kriminalnih grupa – grupe „Amerika“. Jakšić je tamo osuđen na 25 godina zatvora zbog šverca droge.

Osim njega, optuženi su i Miroslav Starčević, Mladen Lazarević, Radisav Radović, Ljubiša Lindo, Milovan Zdravković, Vladan Soldo, Miloš Radosavljević, Gligorije Peljević, Petar Milošević, Mirko Pavlović, Miloš Jovanović, Aleksandar Ilić, Dragan Đorđević, Milan Mitić, Dragan Nikolić, Ivan Cvetković, Marko Radovanović, Nikola Đorđević i Deniz Mihajlović.

Policija je ovu kriminalnu grupu razbila u maju ove godine, kada je uhapšeno 14 osoba, dok je šest i dalje u bjekstvu i za njima su raspisane potjernice.

Optužnica je, navodi tužilaštvo, poslata Višem sudu u Beogradu i on tek treba da odlučuje o njoj, odnosno da je potvrdi.

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.