Demokrate će tražiti da se u Pljevljima podignu spomenici Njegošu i patrijarhu Varnavi

foto: Goran Malidžan

Demokratska Crna Gora će u lokalnom parlamentu podnijeti inicijativu da se u Pljevljima izgradi spomenik Petru II Petroviću Njegošu.

“Kako je 13. novembar, dan rođenja Petra II Petrovića Njegoša na inicijativu Demokrata proglašen Danom kulture u Crnoj Gori, naš odbornički klub će na nekoj od narednih sjednica inicirati izgradnju spomenika posvećenom našem najvećem pjesniku, misliocu i vladaru”, saopšteno je iz Odborničkog kluba Demokratske Crne Gore u Skupštini opštine Pljevlja.

Iz te partije su poručili da će se na narednoj sjednici lokalnog parlamenta, krajem februara, naći i inicijativa za podizanja spomenika patrijarhu Varnavi Rosiću, rođenom Pljevljaku.

“Demokratska Crna Gora se već dugi niz godina kroz nekoliko izbornih programa, javnih nastupa i skupštinskih rasprava u prošlim sazivima parlamenta zalagala za podizanje spomenika patrijarhu Varnavi Rosiću, jednom od najvećih Pljevljaka, čovjeku koji je obilježio jednu istorijsku epohu. Mi iz odborničkog kluba Demokratske Crne Gore želimo da obradujemo sve građane Pljevalja viješću da će se inicijativa u vezi podizanja spomenika, naći već na sljedećoj sjednici parlamenta krajem februara. S obzirom na to da je za realizaciju neophodna saglasnost ministarstva kulture, uložićemo maksimalan napor da na valjan način prezentujemo ovaj projekat i da što prije krenemo u njegovu realizaciju”, navodi se u saopštenju Odborničkog kluba Demokratske Crne Gore.

Spomenik bi se gradio u sredini trga koji nosi Varnavino ime, odnosno raskrsnici kod crkve Svete Petke, a nedaleko od njegove rodne kuće.

Iz Opštine je ranije saopšteno da se prije početka gradnje moraju ukloniti privremeni objekti koji se nalaze u neposrednoj blizini.

Predlog za gradnju spomenika patrijarhu Varnavi Rosiću ranije je podnosio Ermin Harbić u vrijeme kada je bio odbornik Demokratske partije socijalista kao i Demokratska Crna Gora i Srpski kulturni centar.

Obrazlažući svoj predlog, Harbić je kazao da bi na taj način Opština Pljevlja iskazala počast jednom od najistaknutijih Pljevljaka.

Predlog Harbića tada je naišao na brojne kritike.

Patrijarh Varnava, čije je svetovno ime Petar Rosić, rođen je u Pljevljima 1880. godine i bio je 40. patrijarh SPC od 1930. do 1937. godine. Preminuo je iznenada 1937. godine pod misterioznim okolnostima, u trenutku kada je u Skupštini Jugoslavije izglasavan konkordat između Vatikana i Kraljevine Jugoslavije, kojem se protivio.

Izvor: Vijesti

Subscribe
Notify of
guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.

Prioritet će imati prijave za nezakonite procedure javnih tendera.