Hrvatska ima pola miliona birača više nego stanovnika

Ilustracija

Prošlogodišnji popis stanovništva u Hrvatskoj pokazao je neke anomalije, pa se tako, na primjer, na biračkim spiskovima našao višak od gotovo pola miliona ljudi.

Zagrebački Jutarnji list piše da se pokazalo da neke županije i gradovi bukvalno imaju više birača, nego stanovnika.

Hrvatska, kažu, već decenijama ima problem “viška” birača na biračkim spiskovima koji ne uspijeva da riješi, a nakon Popisa stanovništva 2021. anomalija je dostigla vrhunac pa, recimo Obrovac, ima 3500 stanovnika i 5500 birača.

Uz to, dodaju, što je sve veći uticaj glasova fiktivnih birača na konačni izbor političkih predstavnika u tijelima vlasti, on stvara još jedan veliki problem o kojem se do sada nije previše raspravljalo. Ozbiljno utiče na formulu prema kojoj se izračunava vrijednost glasa svakog pojedinog birača i doprinosi  nejednakosti koja ostaje prikrivena.

U Hrvatskoj se još 2007. godine pokazalo da postoje  ozbiljna odstupanja u broju birača između pojedinih izbornih jedinica, a Ustavni sud je 2010. godine usvojio izvještaj u kojem je upozorio parlament na to i potrebu da se uredi Zakon o izbornim jedinicama, prenosi Tanjug.

Na poslednjim izborima za parlament HDZ je, zahvaljujući nejednakosti u vrijednosti glasa birača, dobio tri zastupnika više, piše list i ukazuje da, kada se tome doda podatak da na 3,8 miliona stanovnika ima pola miliona fiktivnih birača, dileme nema da Hrvatska već dugo bira parlament i vladu po nepoštenom i nepravednom izbornom modelu.

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me

 

PRIJAVI PROBLEM!

Uređivački tim Press Onlin Portal-a garantuje anonimnost svima koji prijave problem i obavezuje se da će po važećem “Zakonu o zaštiti podataka i ličnosti” štititi izvor.