Najjednostavnija morska aktivnost koja čini čuda za tijelo

Foto: Prva TV

Odlazak na more, pored uživanja, donosi i brojne zdravstvene prednosti. Morska voda čisti kožu, morska hrana je lagana i zdrava, a razni morski sportovi troše kalorije i grade mišiće.

Ipak, čak i ukoliko niste veliki ljubitelj istih, ono što možete da praktikujete dok ste na moru, osim plivanja, naravno, jeste i šetnja kroz vodu, koja donosi iznenađujuće dobre rezultate.

Ova vježba niskog intenziteta idealna je za one dane kada ste možda preumorni za plivanje, ali biste voljeli da iskoristite sve što more pruža. Ipak, osim u moru, hodati možete i u bazenu.

Za koju god opciju da se odlučite, sebi ćete osigurati odličan kardiotrening koji će vam pomoći u sagorijevanju kalorija, a istovremeno će imati povoljan uticaj na mnoge grupe mišića.

Prednosti hodanja u vodI

Voda je mnogo gušća od vazduha, pa vježbe u moru zahtijevaju više napora od istih vježbi na kopnu.

Otpor prilikom hodanja u vodi omogućuje vam da izazovete i ojačate mišiće na načine na koje možda ne biste mogli standardnom rutinom vježbanja na kopnu. Takođe, hodanje u moru pomaže vam da sagorite više kalorija, što može pomoći i u mršavljenju.

S obzirom na to da se radi o vježbi niskog intenziteta, hodanje u vodi nježnije je za vaše kosti i zglobove, pa je sigurna opcija i za osobe koje pate od artritisa ili osteoporoze.

Zbog činjenice da ne stvara pritisak na tijelo, hodanje u moru može biti dobra vježba i za trudnice, osobe koje se oporavljaju od povreda, starije osobe i za sve one kojima je fizička aktivnost nešto novo u životu.

Studija sprovedena 2015. godine otkrila je i da hodanje u vodi može povećati broj otkucaja srca više nego hodanje na kopnu, što može biti dobro za srce i pluća. Još jedna studija pokazala je da hodanje u vodi može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, posebno kod osoba koje tek počinju da vježbaju.

Na početku hodajte u vodi koja je približno u visini vašeg struka. Fokusirajte se na pravilnu formu, odnosno pazite da su vam leđa ravna, ramena povučena unazad, brada podignuta i da gledate pravo ispred sebe.

Dok hodate, trudite se da torzo držite uspravnim, bez previše naginjanja na bilo koju stranu. Kada se naviknete na hodanje u ovakvim uslovima, možete polako preći i u veću dubinu i postepeno povećavati tempo.

Naravno, sigurni smo da će razni stilovi plivanja biti izbor većine ljudi, ali prije izlaska iz mora uvijek možete obaviti i kratku šetnjicu i tako uvrstiti dodatnu fizičku aktivnost u svoju dnevnu rutinu. Na kraju krajeva, šetnja može biti dobra opcija i uz ležerne razgovore koje svi volimo da vodimo u plićaku.

Izvor: B92

guest
Nije obavezno
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

Pratite PRESS online portal na Facebook-u.

Marketing

Sve informacije vezane za oglašavanje na našem sajtu možete dobiti putem email-a: marketing@press.co.me